Noćno maskiranje

May 9, 2014 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Ovih sam dana naišla na zanimljivu istinitu priču – vijest: čovjek živi u jednom europskom velegradu.

Dodijalo mu svakodnevno gledati velike količine razbacanog otpada, jer i njihovi čistači nikada ne stignu u pravo vrijeme i na pravo mjesto.
Jednu se noć maskirao u „fantoma“. Obukao crni dugi mantil, na glavu stavio veliki crni šešir i prekrio lice maskom. Uzeo crnu vreću te krenuo najprije duž svoje ulice, a zatim i dalje. Sakupljao je smeće u vreću i na svakim vratima ostavio zanimljivu poruku. Na kraju je sve odložio u već pretrpane kontejnere.

Fotografija-0024

Ako se pitate zašto je to radio noću i maskiran, moja mašta bi vam rekla: danju bi ga vjerojatno netko prepoznao, osjećao bi nelagodu, a bojao se i da se susjedi ne zastide… Bilo kako bilo, ulice su osvanule čiste i ugodne za oko.

Što mislite, kako bi takav „fantom“ prošao kod nas? Moja mašta bi vam i na to odgovorila: susjedi bi rekli: „ma, to ti je onaj luckasti…“ ili „ taj je sigurno malo skrenuo. Treba zvati hitnu da ga smjeste u bolnicu.“ A najgore od svega bilo bi da ga grupa mladih koji se vraćaju sa tuluma dobro propusti kroz šake s porukom:“ što imaš ti dirati moje smeće!“

Fotografija-0017

Pamtim vrijeme kada sam živjela u gradu na četiri rijeke i ulice su se često prale noću da bismo u jutro osjetili tu čistoću i svježinu. Na žalost Rječina to nebi mogla podnijeti ali bi naši plaćeni čistači, bez maskiranja, mogli početi raditi noću. Bez buke automobila, gužvi na cestama, u miru i tišini puno bi bolje obavili posao.
Još mi jedna misao pada na pamet kao riješenje dijela problema. Da građani sami očiste ispred svojih stambenih objekata, bez obzira tko je bacio smeće, da se svatko prigne i pokupi papir, a vlasnici pasa obavezno shvate da su to njihovi ljubimci i njihov izmet.

Fotografija-0018

Ako netko ima bolji i realniji prijedlog rado ću ga pročitati na našoj stranici.
I za kraj zgodan primjer dječje mašte: moj petogodišnji susjed Dino jedno je ljeto na plaži krpicom prao kamenčiće i zatim ih bacao u more. Na upit zašto to radi , rekao je.“Pa vidi kako su blatni. Moram ih oprati.“
Za klub Zamet
Meri M

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Bok MERI , madam she da sutra u ISTRI NECU VIDJETI SMECA!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content