Nove predavanje na Sveučilištu za 3. dob

Jan 27, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Učenje za 3. dob

Sa Sveučilišta za 3. dob stigla nam je obavijest o novom predavanju na koje vas pozivamo. Novo kratko besplatno predavanje na Sveučilištu za 3. dob godini održat će se u srijedu, 29. 1. 2014., na Filozofskom fakultetu na kampusu Sveučilišta, u 17:00 sati, 1. kat, učionica 139. Naziv predavanja glasi “Politički život mrtvog kamena: Transformacija ratnih spomenika u Hrvatskoj od 1990-tih“, a predavač je doc. dr. sc. Vjeran Pavlaković s Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta  u Rijeci.

kampus na Trsatu1

Tijekom ljudske povijesti vladari su gradili spomenike i memorijalne komplekse ne bi li zauvijek sačuvali vlastite inačice povijesti. Međutim, povijest je pokazala da su i najmonumentalniji spomenici bivali podvrgnuti uništavanju, oskvrnuću i preobrazbi, koja je uslijedila nakon svrgnuća diktatora, pobijede revolucije ili pak nakon demokratskih promjena. Socijalističko naslijeđe bivše Jugoslavije uključuje tisuće spomenika i drugih oblika memorijalnih struktura kojima je cilj bio sačuvati službeni narativ Narodnooslobodilačkog rata (NOB) na lokalnoj i nacionalnoj razini. Nakon pada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, različite sudbine zadesile su kipove i spomen ploče oko kojih su nikli novi spomenici koji komemoriraju jedan drugi ciklus nasilja i viktimizacije u devedesetim godinama dvadesetog stoljeća.

Ovo predavanje razmatra politički život spomenika Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj (i drugim zemljama jugoslavenskog naslijeđa) od 1990. godine, kao dio procesa revizije kulture sjećanja ove zemlje i konstrukcije novih ratnih narativa.

Za dolazak na predavanje nije se potrebno registrirati.

kampus na Trsatu

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content