Novi datum baleta “Orašar” u siječnju

Dec 16, 2013 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Ulaznice za siječanjsku izvedbu baleta “Orašar” Petra Iljiča Čajkovskog članovi Matice umirovljenika grada Rijeke mogu kupiti u Matici po cijeni od 36 kuna. Ulaznice u Matici vrijede za predstavu u četvtak, 9.1.2014. u 19:30 sati.

Karte članovi mogu kupiti u Matici od utorka, 17.12.2013., do petka, 20.12.2013. u 11:00 sati, u ovoj godini. Nakon korištenja godišnjih odmora, preostale ulaznice će se moći kupiti u utorak i srijedu, 7. i 8. siječnja 2014. godine.

U nastavku, nekoliko riječi o vrlo popularnom baletu “Orašar”.

Koreograf predstave te ravnatelj riječkog Baleta Ronald Savković otkrio je kako je Orašar nije samo san djevojčice Klare, već i njegov san što ga sanja još otkako je kao dječak nastupio u Orašaru Jože Komljenovića. Najavljujući predstavu istaknuo je kako je riječ o klasičnoj baletnoj bajci, ali ipak s određenim pomacima u odnosu na dosadašnje inscenacije i to u priči i koreografiji, što je ostvareno uz pomoć dramaturga Darka Lukića, te u vizualnom segmentu predstave, scenografiji Dalibora Laginje i kostimima Aleksandra Nošpala.

kazaliste lože

“Ipak mi živimo i predstavu radimo u 21. stoljeću, na razmeđi 2013. i 2014. godine. Stoga i postoje određene razlike i suvremeniji pristup, mada je zadržano sve ono što Orašara čini bajkovitim baletnim klasikom. Mislim da se na koreografiju svakako odrazilo i moje berlinsko iskustvo, pa predstava u jednom trenu postaje gotovo filmski ispričana. Važno je da u jednom trenu doista postane san, čarolija… “, kazao je Ronald Savković.

Osim toga, obznanio je kako će na premijernoj izvedbi ulogu Clare plesati mlada riječka balerina i rođena Riječanka Marta Kanazir, ulogu Princa Joseph Caine inače iz Londona, dok će Drosselmeyera plesati Andrei Köteles, a Snježnu kraljicu Cristina Lukanec, oboje poznati i istaknuti članovi riječkog baletnog ansambla.
Dirigent Igor Vlajnić je pak govoreći o ljepoti glazbe Petra Iljiča Čajkovskog, istaknuo da je riječ o poznatoj glazbi kojom smo često okruženi, a da mnogi toga nisu ni svjesni te će zasigurno

U predstavi će sudjelovati cijeli riječki baletni ansambl, a uz njih u predstavi sudjeluju djevojčice i dječaci koji su prošli audiciju, te članovi riječke Academije de Capoeira i članovi parkour skupine Ri-Run iz Rijeka.
Orašar Petra Iljiča Čajkovskog jedno je od najljepših djela klasične baletne literature i svakako jedan od najpopularnijih baleta već više od jednog stoljeća. Svake godine tijekom zimskih mjeseci brojne baletne kuće diljem svijeta izvode upravo ovaj poznati balet. Za vrijeme blagdana i djeca i odrasli se jednako raduju ovoj baletnoj čaroliji.

orkestar

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content