Odmor u Banja Luci

Apr 15, 2013 od     2 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Izleti i putovanja

24. ožujka 2013. vraćali smo se iz Banja Vrućice u Rijeku. Na tom putu odmarali smo se i okrijepili u Banja Luci. Iako smo kratko boravili u tom modernom gradu sa religioznim okruženjem, ipak smo uspjeli nešto vidjeti i doživjeti. Zašto moderan grad? Znamo da je 1969. godine Banja Luku pogodio katastrofalni potres, nakon kojeg je grad dobio današnji izgled.

168

Rijeka Vrbas opskrbljuje Banja Luku vodom, a za turiste su  privlačni sportovi na vodi (kajak, sportski ribolov…). U okolici grada nalaze se tri termomineralna izvora, koja su poznata po svojoj ljekovitosti.

U samom centru dojmila me se crkva “Krista Spasitelja”.  Bombardirana je i srušena 1941. godine, a obnovljena je 2004. godine.  Sada je jedan od najljepših pravoslavnih hramova u Bosni i Hercegovini. Sjećamo se da je ovaj grad 2003. godine posjetio Papa Ivan Pavao II.

169

Mnoge poznate ličnosti dolaze iz ovog grada, a među njima su glumac Mustafa Nadarević, boksač Marijan Beneš, tenisač Ivan Ljubičić, kantautor Zrinko Tutić i mnogi drugi .

Nahranjeni banjalučkim ćevapima i utaživši žeđ čašom pive, krenuli smo ka našem gradu Rijeci, gdje smo sretno stigli u večernjim satima.

167

2 Komentara + Dodajte komentar

  • Izlet u potpunosti uspio bilo je jako dobro i organizirano, treba sve to ponoviti

  • Da, Milan ima pravo na to: moramo ponoviti.

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content