OSTEOPOROZA – objasnimo što je to!

Oct 29, 2012 od     2 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Savjeti stručnjaka (zdravlje i rekreacija)

Osteoporoza obično nastaje u trećoj dobi, više u žena nakon menopauze, a uzroci su raznoliki. Probat ćemo jednostavno pojasniti procese u kostima.

Osteoporozu kao bolest ne moramo posebno predstavljati, mnogi znaju da je riječ o smanjenju koštane mase, što može dovesti do visokog rizika loma kostiju. U medicinskim i alternativnim krugovima vode se rasprave o tome je li to bolest, poremećaj ili nepostojeće stanje koje potenciraju farmaceuti radi trošenja lijekova. Što god bila, osteoporoza može biti nezgodan pratilac treće dobi, pa i prije.

Kako osteoporoza nastaje i što poduzeti?

Naše su kosti u stalnom procesu pregrađivanja, razlaganja i ponovnog izgrađivanja, koji mi ne osjećamo. Kost uglavnom tvori mineral kalcij koji, zajedno s fosforom i kolagenom, čini koštanu strukturu. Tijelo za nekoliko godina zamjenjuje svaki dio kosti i ugrađuje novi te tako održava kvalitetu koštane mase; kao kad mehaničar zamjenjuje dotrajale dijelove auta novima. S godinama se taj proces, na žalost, usporava. Uz to, hrana koju unosimo sve je siromašnija kalcijem, fosforom i ostalim nutrijentima. Isto tako, ugradnja kostiju ovisi o aktivnosti, jer opterećenje na kosti ubrzava njihovu izgradnju. Katkad se javlja i hormonski poremećaj uzrokovan nedostatkom PTH-hormona kao posljedice nepravilna rada doštitne žlijezde, pa se kalcij opet nedovoljno ugrađuje. Nakon menopauze dolazi do opadanja razine estrogena, ženskog hormona koji aktivno sudjeluje u izgradnji. Važna može biti i genetska sklonost prema osteoporozi ili dugotrajno uzimanje kortikosteroida. I kada se svi ti faktori (ili neki od njih) odjednom „nađu“ zajedno, kalcifikacija kostiju opada i javljaju se nepopunjena područja koja se nazivaju OSTEOPOROZA, dakle poroznost kostiju. Neke statistike kažu da tri od pet žena ima neki oblik osteoporoze, a svjetska statistika tvrdi da je ima gotovo 10 posto svjetske populacije, dakle osteoporoza je vrlo raširena.

Kod osteoporoze postoje dvije faze koje se dijagnosticiraju pri DENZITOMETRIJI, nalazu koji otkriva smanjenu koštanu strukturu. Dijagnosticira se OSTEOPENIJA, kao početna i suspektna faza osteoporoze, i OSTEOPOROZA kao bolest. Kod osteopenije se rijetko preporučuje neka terapija, obično se naglasi potreba kretanja, uzimanja nekih preparata s kalcijem i slično, dok se kod osteoporoze može preporučiti i neka medikamentozna terapija (bisforfonati ili modulatori estrogena).

Iz svega toga vidi se da mnogi faktori utječu na nastanak osteoporoze, s time da na NEKE MOŽEMO UTJECATI, dok su druge stvar našeg organizma. Sada ćemo se usredotočiti na ono što mi sami možemo napraviti, i preventivno i u slučaju da se osteoporoza dijagnosticira.

  1. REDOVITA FIZIČKA AKTIVNOST – opterećenje na kostima uzrokuje njihovu potrebu da se dodatno jačaju. Poznato je da sportaši imaju gušće i jače kosti od ostalih ljudi. Zato je prijeko potrebno pojačati svoju aktivnost kretanjem i vježbama. Mišići, koji se vežu na kostima, prouzročit će opterećenje i potrebu za naknadnom dogradnjom.
  2. PREHRANA – općenito je poznato da nam hrana ima sve manju hranidbenu vrijednost. Tako je i s mineralima i elementima potrebnim za procese izgradnje kostiju. Rekli smo da je za to nužan kalcij i fosfor, potreban je i vitamin D i još neki elementarni nutrijenti, kao omega masne kiseline i proteini. Sve to nalazimo u povrću i voću, pogotovo ako imate vlastitu proizvodnju. Posebno velike koristi daje SEZAM; kemijski gledano, kalcij u sezamu vrlo je sličan obliku kalcija koji se ugrađuje u kosti i zato ga nutricionisti preporučuju u ovim slučajevima. Koristite ga kao dodatak salatama svaki dan ili jednu žlicu samljevenog sezama u jogurtu. Ako idete na masažu, upitajte masera koristi li sezamovo ulje, jer je ujedno vrlo dobro za suhu kožu. Uz sezam, omegama su bogata i ulja crnog kima (Nigella sativa) i industrijske konoplje (Cannabis sativa ssp. sativa)
  3. PRESTANITE S NEZDRAVIM NAVIKAMA – ovdje se misli na pušenje i povećano uzimanje kofeina preko kave. Iako to nisu izravni uzročnici osteoporoznog stanja, mogu biti faktor bržeg napretka bolesti i težeg ozdravljenja.
  4. LIJEKOVI ZA OSTEOPOROZU – nebrojeno puta čujemo glasine da je „negdje pisalo da ti lijekovi ništa ne pomažu“ i slične informacije. Osteoporoza se može razvijati godinama pa nemojmo očekivati da će se zaustaviti za dva mjeseca. Neki lijekovi djeluju na hormonskoj razini. Druga grupa (najčešće korištena) zapravo zaustavlja razgradnju kostiju da bi se „dalo vremena“ novoj izgradnji kosti. Riječ je o vrlo složenom mehanizmu u kojem sudjeluju neke specijalizirane stanice na kostima, koji sada nećemo objašnjavati. No čak i da ZAUSTAVITE PREJAKU DEKALCIFIKACIJU KOSTIJU, mnogo ste postigli. To znači zaustavljanje procesa bolesti. POSLUŠAJTE SVOGA LIJEČNIKA i pridržavajte se terapije. Ako nešto nije u redu, posavjetujte se s njim o mogućim promjenama u liječenju.
  5. VISOKOKONCENTIRANI NUTRIJENTI – pri dijagnosticiranju osteopenije ili osteoporoze, liječnik obično preporuči uzimanje koncentriranog kalcija, u kombinaciji s vitaminom D koji je nužan pri apsorpciji kalcija u probavnom traktu. To je korisno s obzirom na točku 2. u kojoj smo govorili o smanjenoj vrijednost u hrani. No pridržavajte se uputa u tom slučaju; nemojte misliti da će vam pomoći ako sami uzimate duplu dozu kalcija. Ono što tijelo ne iskoristi u ugradnji u kosti – to taloži negdje u zglobovima, bubrezima i sličnim mjestima. Iskustva govore o tome da su neki pacijenti dobili kalcifikate na ramenu i u bubrezima, a istovremeno nisu smanjili osteoporozu. Slijedite upute i koncentrirani kalcij će vam postati prijatelj, a ne dodatna bolest.
  6. PRIRODNI OBLICI LIJEČENJA – fitoterapeuti obično preporučuju nekoliko biljaka koje pomažu kod osteoporoze. Među prvima je poljska preslica (Equisetum arvense L.), koju prati glas tzv. remineralizacijske biljke. Uz nju se koristi i hrana koja sadrži izoflavone, kao što su soja, jam i slične namirnice. Već smo spomenuli sezam kao izvor kalcija te visokokvalitetna ulja bogata omegama – ulje crnog kima i industrijske konoplje.

Iz svega ovoga vidljivo je da se osteoporoza može prevenirati i liječiti PROMJENOM ŽIVOTNIH NAVIKA i PREHRANE. Primijenite li neke od ovih savjeta, možda će vas idući denzitometrijski pregled obradovati i dati vam snagu da nastavite dalje.

Goran Smirčić, aromaterapeut

2 Komentara + Dodajte komentar

  • Da li preporučujete CaliVitin preparat STRONG BONES Plus sa kojim pouzdano znam da su postignuti izuzetni rezultati?

  • Nakon konzultacija s gospodinom Smirčićem, možemo vam preporučiti spomenuti preparat. Možete ga upotrebljavati uz dodatak vitamina D.

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content