Palačinke

Aug 31, 2017 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Svi jedemo palačinke, no znamo li kako su one nastale? 

Vidim da uživate dok me jedete i svi ste tako sretni i zadovoljni iako sam ja u biti tako jednostavna, a ono što me čini posebnom su razni nadjevi i preljevi. Pitate se tko sam ja? Ja sam jedna obična palačinka i rodila sam se, bolje reći nastala sam dana 2.1.492. godine u Rimu. Tog dana je u  Vatikanu  bilo toliko puno hodočasnika da je u gradu ponestalo hrane za nahraniti toliko ljudi tako da je kuhar od Pape Galezija I od brašna i jaja kojih je još imao na zalihama zamutio tijesto koje je potom ispekao i podijelio hodočasnicima naravno bez nekih nadjeva i preljeva.

No kako u kuhinji postoji tradicionalno rivalstvo između Francuske i Italije tako francuzi tvrde da su oni izmislili prve palačinke koje su nazvali creps. No ono što su francuzi izmislili je moja sestra koja se zove palačinka Ala Suset. Naime krajem 19.st. u Monte Carlu je jedan kuhar u smjesu za palačinke ulio konjak i kada je smjesu stavio na štednjak smjesa mu se je zapalila, tako da je nesretni kuhar skoro zapalio cijelu kuhinju. Kada su ugasili plamen našli su zapečene palačinke koje je nesretni kuhar od muke probao jesti i budući da su mu se svidjele ponudio ih je i drugima te je takve palačinke nazvao palačinke Ala Suset i tako sam ja dobila sestru u Francuskoj. Ujedno je navedeni kuhar na taj način i započeo sa flambiranjem jela.

Znate da je  Napoleon  prije polaska u bitke sam pekao palačinke koje je okretao u tavi, te ako bi mu koja pala na pod to je bio loš znak. Tako je prilikom bitke kod Moskve uspješno okrenuo četiri palačinke dok mu je peta pala na pod. Bitku je izgubio i izjavio da mu je presudila peta palačinka.

Postoji vjerovanje, a i takav je običaj u mnogim zemljama da se palačinke peku za Novu godinu i bacaju u zrak na način da u ruci sa kojom bacate palačinke u zrak držite metalni novčić i ako vam novčić ne padne iz ruke tada ćete čitavu godinu imati puno novca, a ako vam novčić padne ništa od sreće i novaca. No da biste bili sretni ne treba vam novac. Ispecite me i dobro namažite nadjevom i evo vam sreće.

Prijatno i dobar tek.

Silvio Skok, Klub Zamet

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content