Panettone

Nov 29, 2017 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

U nastavku teksta donosimo vam priču o  nastanku slavnog Panettona…

     Puno ljudi u njemu uživa, a da li znate kako je nastao? Za to saznati trebamo se vratiti u doba  grofa Ludovico Maria Sforza (1452 – 1508). Na njegovom dvoru se je jedne godine pripremao božićni ručak i servirao gostima, a kada je došlo vrijeme da se servira kolač kuhar je otvorio peć i ostao zaprepašten ugledavši izgorjele kolače. Nastala je panika jer se je za takve stvari gubila glava. Budući je čuo vrisku u kuhinju je došao sluga Toni kojeg gotovo nitko nije ni poznavao jer je bio zadnji od zadnjih sluga i čistio je štale. Toni je rekao kuharu da će mu on dati svoj kolač kojega je napravio da ga posluži gostima.

      Naime Toni je dan ranije krišom iz kuhinje uzeo ostatke tijesta od kruha u kojeg je umijesio otpatke od korica naranče, maslac, med i grožđice i ispekao kako bi ga odnio svojim siromašnim ukućanima za Božić. Kako bi kuhar spasio glavu uzeo je taj kruh,  razrezao na komadiće i odnio gostima. Gosti su njime bili oduševljeni, a kuhar ga je u čast sluge nazvao Pan di Toni (Tonijev kruh), od kojeg naziva je tijekom godina nastao današnji naziv panettone. S vremenom se je običaj spravljanja panettona iz Milana raširio po cijeloj Italiji pa je postao jedan od simbola Božića.

 

Za klub Zamet dostavlja Skok Silvio

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.


Rispekt
Skip to content