Porijeklo starosjedioca s Bulevarda

May 2, 2013 od     2 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Prezime Schwalba, kako je stiglo na Kvarner?

Naše je prezime Schwalba, na obale Jadrana došlo s Leopoldom, rođenim 1800. godine u Bruun-gradu (današnje Brno u Moravskoj).

Sasvim mladi krojač Leopold, postao je austrijskim vojnikom 11. Jeger Bataliona stacioniranog u Kopru.  1828. godine nakon deset godina vojne službe, na vlastitu je molbu otpušten iz vojske. Ustvari bio je bolestan, čini se da je imao tuberkulozu.

Zamišljam dvadesetjednogodišnjeg Polda, kako se sa ostalim vojnicima na Trščanskoj obali ukrcava na jedrenjak.  Plovit će preko Jadrana,sve do Venecije., a Leopold je obučen u bijelu uniformu i u tamni šinjel.

Toga dana vrijeme je bilo burno. Zamišljam ga kako blijed izmučen s jedrenjaka silazi na rivu u Veneciji.

Početkom ožujka vojska se raspoređuje za bitku. Napuljska vojska je mnogobrojnija pod zapovjedništvom generala Guglielma Pepe. Zamišljam Leopolda kako hoda u koloni , umoran, izmučen od silnog marširanja i borbi.

Nakon što je otpušten iz vojske. Nastanio se u Trstu i tamo se oženio. Franziska, zvana Fani. 1833. god.  je rodila sina koji je kršten kao Giuseppe Leopoldo. On je svoju obitelj pokušao uzdržavati  radeći kao krojač. Nije uspio u svom zanatu. Napustio je Trst s obitelji, te se preselio na otok Krk, u Klimno. Služio je Austriju kao financijski stražar. U Klimnu  je umro 2. travnja 1844 godine.

Sve što je ostalo je jedan prapraunuk koji još i danas traži podatke o svom prapradjedu.

Gospodin Schwalba

2 Komentara + Dodajte komentar

  • Možda netko tko pročita ovaj članak pomogne prapraunuku da dozna još nešto zanimljivo o svom prapradjedu !

  • Prapraunuk je gospodin Schwalba!!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content