Predavanje o dijabetesu

U klubu Belveder-Kozala održano je predavanje na temu dijabetesa te je članovima izmjeren krvni tlak i šećer u krvi.Svakog utorka i četvrtka u klubu starijih osoba Belveder-Kozala održavaju se vježbe koje vodi gospođa Annamaria. Dana 26. rujna, nakon vježbi došle su u naš klub patronažne sestre iz ambulante Kozala gospođa Andrijana Vrčić bacc. med. sestra i gospođa Gordana Savić -Kosić bacc. med. sestra.

Razlog te posjete bilo je predavanje na temu dijabetesa. Osim predavanja svim članovima koji su to željeli izmjerile su krvni tlak i visinu šećera u krvi.

Predavanje  o toj kroničnoj bolesti bilo je vrlo interesantno i iscrpno. Detaljno smo bili upoznati sa tom podmuklom bolešću,  šta je to dijabetes, koliko ima tipova i kako se naučiti živjeti i nositi se s tom bolešću.

 

Ako već netko ima tu dijagnozu za koju nema lijeka za izlječenje, upoznale su nas kako živjeti s njom i držati je pod kontrolom. U liječenju dijabetesa ima vrlo važnu ulogu samokontrola. Tu spada redovito praćenje visine šećera u krvi, redovito  uzimanje propisanih lijekova, pravilna prehrana i vrlo je važna tjelesna aktivnost.

Detaljno su nas upoznale sa tipovima dijabetesa 1 i 2 , sa simptomima, kao i sa komplikacijama ukoliko se pacijent ne pridržava savjeta liječnika. Neke od vrlo opasnih komplikacija su hipoglikemija, hiperglikemija, oštećenje vida, oštećenje bubrega, moždani udar , promjena na koži a naročito na stopalima gdje dolazi do oštećenja živaca, slabe cirkulacije, infekcije , deformacije  a nerijetko i do amputacije.  

Bilo je dosta traženja savjeta od strane prisutnih na koje su strpljivo i detaljno patronažne  sestre davale odgovore.

Pored predavanja i korisnih savjeta podjelile su zainteresiranima brošure pod naslovom „Dijabetes-kratki vodič“.  Iako, u naslovu stoji riječ „kratki“ ta je brošura jako, jako opširna i mislim da bi i onima koji nemaju dijabetes a naročito  bolesnicima bilo jako korisno pročitati je.

Ivanka Žunić, KSO Belveder-Kozala

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content