Predstavljanje kataloga izložbe Titanic – Carpathia

May 17, 2012 od     Nema komentara    Objavljeno u: Kultura i zabava

Pomorski i povijesni muzej hrvatskog primorja Rijeka poziva vas na obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

17. svibnja 2012. u 19 sati  

  • predavanju Slobodana Novkovića, hrvatskog titanikologa
  • predstavljanju kataloga izložbe Titanic – Carpathia autora Nikše Mendeša, višeg kustosa Muzeja.

Izložba Titanic – Carpathia je postavljena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka 13. travnja kako bi se obilježilo  100 godina sjećanja na jednu od najvećih pomorskih katastrofa u kojoj je živote izgubilo 1495 putnika i članova posade. Priča o Titanicu usko je vezana i uz grad Rijeku. Putnici s Titanica našli su spas na Carpathiji brodu konkurentskog Cunard Linea koji je plovio na redovitoj liniji Rijeka – New York. U trenutku stradanja Titanica Carpathia se nalazila na udaljenosti od 58 milja, te je brzom i požrtvovnom akcijom mornara pod zapovjedništvom kapetana Henrya Rostrona spašeno više od 700 promrzlih putnika. Iako je Carpathia bila brod engleske kompanije Cunard Line s matičnom lukom u Liverpoolu, od  240 članova posade njih 76 bili su Hrvati.

Po dolasku Carpathije u njujoršku luku na palubi je broda ostalo mnoštvo odbačenih prsluka za spašavanje, a jedan je od njih, kao uspomenu s tog dramatičnog putovanja u Rijeku donio Josip Car, mladi konobar s broda Carpathia.

Danas je prsluk, kao jedan od pet sačuvanih u svijetu, a jedini u Europi, vrijedan eksponat Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka i izravan svjedok najveće pomorske tragedije.

18. svibnja 2012.  u 18 sati

  • predstavljanju projekta i edukativne igre ART memoRI – Igra u muzeju – Muzej u igri

Autorica je projekta i idejnog rješenja Izabela Peculić Stančić, a PPMHP je prepoznao značenje projekta kao javne potrebe zbog njegove multifunkcionalne primjene i multidimenzionalne namjene (proizvod – objekt – kreativno art rješenje – suvenir – katalog). Kroz igru se usvajaju novi sadržaji što pridonosi uklanjanju stigme elitističkog shvaćanja muzeja i pruža mogućnost konzumiranja umjetnosti, znanja i uživanja kroz osjet, dodir, igru i primjenu. To je sadržajno inovativan program zamišljen kao pilot projekt koji će se dalje proširivati, realizirati i primjenjivati na različitim lokacijama i kontekstima.

* Ovogodišnji Međunarodni dan muzeja obilježava se u skladu s porukom Muzeji u svijetu promjena. Novi izazovi – nove inspiracije.

Tom će prigodom u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka biti organizirani Dani muzeja, te je posjet Muzeju od 17. i 18.  svibnja besplatan.

18. svibnja je i Dan otvorenih vrata  te prilika da građani koji posjeduju stare, zanimljive predmete, a ne znaju njihovo podrijetlo ili namjenu, to pokušaju doznati od kustosa Muzeja. Uz to, svaki će puni sat bilo organizirano stručno vodstvo kroz stalni muzejski postav.

Muzej je za posjetitelje otvoren od 9 do 20 sati, a budući da se 17. svibnja obilježava i Europska noć muzeja, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka bit će otvoren  do 22 sata.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content