Priča o ciklami

Oct 2, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

 

Godinama u vrtu na Zametu raste ciklama koja svake godine cvate u isto vrijeme… Dobar dan. Sviđa vam se moj miris? Oh tako mi je drago da vas mogu razveseliti svojim mirisom u ova vremena kada ste svi radi nečega zabrinuti i kada vam je radost i veselje nestalo iz života.
Ja sam jedna mala ciklama koja raste u vrtu na Zametu već godinama. U proljeće izbacim listove, koji tijekom ljetnih vrućina nestanu. No nekom čudesnom snagom početkom kolovoza ponovno izbacim svije listiće na vrelu zemlju, a nakon njih i svoje mirisne cvjetiće koje otvorim par dana prije Vele Gospe. I tako godinama. Domaćin vrta me željno očekuje i raduje se što sam još živa te mi redovno daje vodu kako ne bih uvela na vrelom suncu.

Ciklama

Ovog ljeta sam ga dobro zabrinula. Nisam došla u navedenom vremenu. Ni sama ne znam zašto, možda mi je bilo previše toplo. No onda sam početkom rujna ipak izbacila cvjetove i lišće na radost mog domaćina. Tako da sam cvjetiće ove godine darovala za Malu Gospu.
Moje ostale sestrice koje rastu na raznim mjestima po svijetu cvatu u razno vrijeme tako da nas možete pronaći bilo kad od proljeće do jeseni.

Ciklama 2

A znate li priču o meni? Govori se, da gdje raste ciklama tamo zlo ne dolazi, te da pomoću mojih mirisa ljudi rješavaju međusobne nesuglasice. Kažu još, da sam cvijet iskrenosti, sreće, ljubavi i sigurnosti, tako da se pomoću mojeg mirisa mogu riješiti tradicionalne nesuglasice između svekrve i snahe.
Mene koriste i vračare za spravljanje ljubavnog napitka, kojeg se dodaje u vino osobi kojoj je namijenjen taj napitak.
Što je od svega istina sami istražite. Otiđite u šumu, uberite buket mojih sestrica i poklonite ih ljudima sa kojima ste u zavadi ili ih želite šarmirati. Možda vam se desi čudo.
Lijepo je pokloniti i moje sestrice koje rastu u vazama, ali one imaju jednu manu. Ne mirišu.
Dragi moji, želim vam ugodan dan uz moj lijepi miris sa upozorenjem.. Ne jedite moje lišće i gomolje jer su u većim količinama otrovni.
Ja ću uskoro opet pod zemlju, i vidimo se ponovno idućeg ljeta i jeseni.

Za klub Zamet
Silvio S

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content