Prirodna lutrija

Feb 6, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Učenje za 3. dob

U srijedu, 12.2.2014. u 17:00 sati, Filozofski fakultet na Kampusu, 1. kat, učionica 139, nastavlja se seriju kratkih besplatnih predavanja. Na redu je predavanje “Prirodna lutrija”, a predavač je prof. dr. sc. Boran Berčić s Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta.

Rasprava o prirodnoj lutriji jedna je od centralnih tema u suvremenoj filozofiji politike. Uvjereni smo da plaća treba biti stvar zasluge, a ne stvar sreće. Međutim, plaća često ovisi o faktorima koji nisu pod našom kontrolom, to jest, o faktorima za koje ne možemo biti ni krivi ni zaslužni.

loto i novčići

Faktori koji nisu pod našom kontrolom za nas su naprosto stvar sreće. Zbog toga smo uvjereni da je pravedno nagrađivanje rada ono koje neutralizira faktor sreće. Razlike u urođenim sposobnostima kao što su snaga, inteligencija, zdravlje, itd. isto su tako faktori koji nisu pod našom kontrolom te su zbog toga isto tako stvar sreće. Zato se govori o prirodnoj lutrijiCentralno pitanje jest treba li neutralizirati razlike u prihodima koje su posljedica prirodne lutrije?

Za dolazak na predavanje nije se potrebno prijavljivati!

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content