Promocija knjige “Zlatokrilci”

Nov 22, 2018 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava, Osobni dojmovi

Dana 19. studenog u prepunoj dvorani Gradske vijećnice Grada Rijeke u organizaciji Matice umirovljenika Rijeka i Tinte 910, održala se promocija knjige za djecu „Zlatokrilci“ autorice Marije Meri Minić u nakladi DRŽ.

Autorica je rođena je u Slavonskom Brodu. Kao ratno dijete prošla je put od Dramlja preko Sl. Broda, Zagreba, Karlovca do Rijeke u kojoj živi od 1971. g. Nakon završene gimnazije u Karlovcu, radila je u Rijeci na poslovima računovodstva. l998. g. odlaskom u mirovinu dobila je više vremena za stvaralaštvo. Aktivna je članica Matice umirovljenika, kao i Tinte 910; sudionica na programu Art Molo-Longo, te zastupljena na međunarodnoj manifestaciji UČKA MI SE 2016.

 Urednica Diana Rosandić Živković je rekla da se radi o zbirki za djecu od prvog do petog razreda osnovne škole te obuhvaća 42 tematsko-motivski i strukturno raznolike priče, koje su se ustrajno pisale na tečaju kreativnog pisanja na Kantridi. Recenzentica prof. dr. sc. Karol Visinko rekla je da su „Priče dobro vođene – imaju svoje polazište, razrađenu ideju, likove, primjerene dijaloge, rasterećene su bespotrebnih opisa. Zlatokrilci su vrijedne bakine priče za kojim će djeca rado posegnuti, a onima mlađe dobi, koji još samostalno ne čitaju, zasigurno će uživati u izražajnom čitaju svojih roditelja, odgojitelja, baka i djedova, koji će putem tih priča obogatiti neke trenutke druženja sa svojim najmlađima. U mnogim se pričama osobito uspjelim čini postupak uspostavljanja odnosa  realnoga svijeta s personificiranim biljnim i životinjskim svijetom…“ Dr. sc. Anita Rončević osvrnula se na likovni izraz rekavši da autoričin likovni izraz djeluje prozračno, lazurno. Likovni prikazi konturno su i shematski naglašeni sugestivnim optičko-tematskim vizualnim formama, tematski izrastaju iz samih fabula. Autorica Marija Meri Minić svojim djelovanjem pokazuje lijep primjer svestranosti kojom objedinjuje istovremeno i književni i likovni jezik u zajedničkoj produktivno-stvaralačkoj formi.“ Autorica i urednica sugestivno su pročitale dvije priče. Dvorana je bila ispunjena mnogobrojnom publikom i školarcima O.Š. Nikole Tesla koje je osobito dojmila glazba vrsnog, obiteljskog sastava TRIO VELJAK koji su između ostalog izveli i „Bumbarov let“ potpuno se uklopivši u priču sa Zlatokrilcima. Na kraju je autorica potpisivala prvijenac, nagrađena dugotrajnim pljeskom.

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content