Radio Rijeka, 20. lipnja 2021. godine

Jun 18, 2021 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno

Radio Rijeka – Zlatne godine, 20. lipnja 2021. godine, Katarina Banov

RAD KLUBOVA I PODRUŽNICA

Klubovi i podružnice do kraja mjeseca rade po uobičajenom radnom vremenu. Od 1. srpnja do 6. rujna klubovi su zatvoreni. Šalteri u Kružnoj će tijekom mjesca srpnja dežurati kako bi u vremenu od 8 do 11 sati mogli obaviti neophodne administrativne poslove.

                                

ORGANIZIRANA PREHRANA U DOMU CK PEĆINE

Korisnici prehrane u Domu CK na Pećinama od ponedjeljka 7. lipnja objedovati mogu u restoranu Doma u vremenu od 11,30 do 12,30. Vikendom i blagdanom i dalje se hrana preuzima na recepciji od 10,00 do 11,00 sati. Bonove za mjesec srpanj i kolovoz možete preuzeti od 25. lipnja do 5. srpnja.

 

TUHOBIĆ-SATNIČKO

Udruga antifašističkih boraca grada Rijeke, u povodu 22. lipnja Dana antifašističke borbe , organizira druženje na Tuhobić-Satničko. Proslava počinje u 9 sati polaganjem vijenaca na Spomenik oslobođenje na Delti odakle autobusi voze na Satničko. Povratak je u 14 sati.

 

MEĐUNARODNI DAN JOGE

U organizaciji udruge „Joga u svakodnevnom životu“, pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Indije u Hrvatskoj i Grada Rijeke, a u okviru projekta „Rijeka-zdrav grad“ u ponedjeljak 21. lipnja u 8 sati, obilježava se Međunarodni dan joge. Pozvani smo u park kod dvorane “Joga u svakodnevnom životi” na Pećinama gdje ćemo zajedničkim vježbanjem, istodobno kad i drugi gradovi u Hrvatskoj, obilježiti Međunarodni dan joge koji je proglašen 2015., na zahtjev Opće skupštine Ujedinjenih naroda

 

PSIHOLOŠKE RADIONICE

Već niz godina u klubovima povremeno održavamo radionice ili predavanja na različite psihološke teme. Članovi se rado odazivaju na ove vođene radionice jer su one prilika ne samo da nešto nauče već da se međusobno bolje upoznaju i podijele svoja razmišljanja o nekoj psihologijskoj temi. Danas ću vam ispričati o jednoj temi koje ćemo rado podijeliti s drugim klubovima.

Podsjetili smo se zajedno jedne psihološke teorije prema kojoj svaka osoba ima određene karakterne snage koje joj mogu pomoći da prebrodi neke izazove.

Pa koje su to naše vrline koje možemo tražiti u sebi?

Jedna koja se često naglašava kao svojstvena za umirovljenike je mudrost.

Kada pitam umirovljenike smatraju li sebe mudrima rijetko tko bi tako nešto rekao za sebe. Ipak, kada im kažem da je ljubav prema učenju dio mudrosti, ili da to da sadašnje situacije mogu gledati iz perspektive nekih svojih prošlih životnih razdoblja. I da je to osobina mudrih ljudi, onda prepoznaju da to zaista čine i s ovom trenutnom situacijom. Čitaju, uče, slušaju, ali imaju i mogućnost prisjetiti se nekih drugih kriza koje su prebrodili.

Jedna druga vrlina je hrabrost. Možda i slušatelji mogu razmisliti na koje su načine oni bili hrabri u ovoj situaciji za koju se nismo mogli spremiti. Još jedna vrlina je humanost: pomoć drugima u potrebi i pokazivanje ljubav prema bližnjima pomaže nam da se osjećamo bolje i kada prolazimo kroz teško razdoblje. Neki su polaznici radionice kao svoju snagu naveli umjerenost koja se može iskazati kroz materijalnu skromnost, ali i sposobnost odustajanja od nekih svojih težnji i sposobnost opraštanja drugima. I konačno mnogi se mogu pronaći u skupini vrlina koju nazivamo transcedentalnost. To obilježava  religioznu vjeru, ali i općenito nadu u bolje sutra, sposobnost da pronađemo humoristični kraj, da uživamo u ljepoti prirode ili kreativnim aktivnostima i da pronađemo povod za zahvalnost .

Svatko može pronaći primjere barem jedne od ovih snaga u svome životu, a često imamo sposobnost za više od jednog od ovih doživljaja. Kada osvijestimo svoje vrline to nam također pomaže da imamo više samopouzdanja i da se lakše suočavamo s nekim teškim situacijama u životu.

Obzirom na iskazani interes, i dalje nastavljamo tijekom lipnja i srpnja s individualnim psihološkim savjetovanjem, koji će se održavati  svakog drugog petka, od 15-18 sati u Kružnoj 5. Dio je to projekta “Brigama se nemoj dati, u Matici dane krati”, financirano od strane Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Najavite se na telefon 212-109 ili 095/362-6756.

 

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content