Radionica u povodu obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba 2012.

Sep 22, 2012 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Zdravlje i rekreacija

Matica umirovljenika grada Rijeke i Nastavni Zavod za javno zdravstvo PGŽ će obilježiti međunarodni dan starijih osoba u četvrtak 4.10.2012., s početkom u 10.00 sati u Klubu umirovljenika i starijih osoba Trsat.U klubu će se održati radionica „Edukacija laika za pružanje prve pomoći“.

Vodeći uzrok smrti u našoj zemlji su bolesti srca i krvožilja, a unutar te skupine bolesti – infarkt miokarda i moždani udar. Nagla smrt od srčanih bolesti može se vrlo često spriječiti brzo pruženom prvom pomoći (smjesta provedenim postupkom preživljavanja) od strane laika (medicinskih neprofesionalaca). Svi organi, osobito mozak, vrlo su osjetljivi na prekid dotoka kisika. Njegovo preživljavanje u uvjetima potpunog nedostatka kisika ograničeno je na svega nekoliko minuta. Toliko gustu mrežu hitne pomoći, iz financijskih razloga, nema ni jedna zemlja na svijetu. Stoga preživljavanje osobe koja je, iz bilo kojeg razloga, doživjela zastoj rada srca ovisi o pružanju laičke prve pomoći do dolaska hitne medicinske pomoći.

Edukaciju će voditi doktor medicine iz Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, a polaznici su članovi Kluba umirovljenika Trsat.

Raspored događanja:

  • Kratka edukacija o znakovima zastoja rada srca i disanja – kako prepoznati srčani infarkt i moždani udar? Kada pružiti prvu pomoć? Kako provjeriti disanje i puls?
    • Edukacija o primjeni „lanca preživljavanja“ – slijed postupaka koji su prikazani kao karike lanca da bi se naglasila neophodnost da se odvijaju bez zastoja. Lanac preživljavanja ima neposredan utjecaj na preživljavanje, a sastoji se od slijedeće 4 „karike“:

1. Brzi pristup – zvanje jedinstvenog broja 112.

2. Osnovno održavanje života.

3. Rana defibrilacija.

4. Rano napredno održavanje života.

Laici provode karike 1 i 2, a hitna medicinska pomoć 3. i 4.

  • Demonstracija pružanja prve pomoći na lutki
  • Vježba na lutki polaznika radionice
  • Dijeljenje knjižice „Oživljavanje kod prestanka rada srca i disanja“ – praktičnog priručnika za laike za ponavljanje i obnavljanje usvojenog znanja.

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content