Radionica za starije osobe oštećenog sluha

RiSpekt-radionice za starije osobe oštećenog sluha

Rašireno je vjerovanje da se oštećenje sluha javlja ”tu i tamo”- kod poneke starije osobe. Točno je da osjetljivost sluha starenjem slabi. Česti pratioci stečenog oštećenja sluha su potištenost, tjeskoba, ljutitost, usamljenost, socijalna povučenost i izolacija, a svi proizlaze iz novonastalih komunikacijskih uvjeta, kojima se većina osoba koje su izgubile sluh ne može samostalno prilagoditi.

Nakon otkrivanja gubitka sluha, osoba je u većoj ili manjoj mjeri suočena s promjenama životnog stila i kvalitete života. Mijenjaju se svakodnevni susreti s najbližima, ali i s onima koje osoba rjeđe susreće i koji ne mogu pretpostaviti ograničenja s kojima se nagluha osoba nosi. Neki počinju izbjegavati društva u kojima su se ranije rado kretali, drugi počinju sumnjati u razumijevanje bližnjih ili se nose sa zabrinutošću za svoje odnose i većom brigom o budućnosti.

Budući da svi navedeni problemi proizlaze iz komunikacijskih teškoća uzrokovanih oštećenjem sluha, može se stvoriti dojam da će dodjelom slušnog pomagala oni uglavnom biti umanjeni ili riješeni. Međutim, bez obzira na svoju sofisticiranost, slušno pomagalo ne može vratiti izgubljeni sluh. Ono pomaže u modifikaciji okolnih zvukova, kako bi ih oštećeno uho lakše prihvatilo, ali ne čini slušanje istim kao i prije početka gubljenja sluha.

Nakon postavljanje dijagnoze oštećenja sluha, osobi je nužna stručna pomoć i potpora – što će pridonijeti  lakšem suočavanju s promjenama i prihvaćanju činjenice da osoba ima oštećenje sluha koje zahtjeva trud i učenje novog načina slušanja. Novog korisnika slušnog pomagala potrebno je savjetovati o akustičkim tragovima koji pomažu razumijevanju značenja poruka, o uporabi pomagala i načinima da prilagodi svoju okolinu kako bi bolje čuli.

Ako ste primijetili da gubite sluh, već imate slušno pomalo ili ćete ga tek dobiti, pridružite nam se u petak 11.10.2019. u 12h u Klubu Centar (Kružna ulica 5) gdje ćete moći čuti korisne savjete od logopedice Lare Pilepić a pridružiti će joj se i predstavnik Bontech-a, gospodin Darko Vidović koji će zainteresiranima reći nešto više o slušnih pomagalima, načinu na koji funkcioniraju te kako ih održavati i koristiti.

Veselimo se zajedničkom druženju!

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content