Rusini i Ukrajinci u Primorsko-goranskoj županiji

Apr 19, 2013 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca “Rušnjak” Primorsko goranske županije osnovano je 2004. godine.  Cilj društva je okupljanje pripadnika ove nacionalne manjine, borba protiv asimilacije, suradnja sa srodnim organizacijama i institucijama te organima i organizacijama PGŽ.

Povijest Rusina:

Rusini su najstariji narod Ukrajine. Najznačajnija država koju su stvorili je Kijevska Rus, koja je postojala od 7. do 12. stoljeća i bila najmoćnija i najbogatija Europska država u ono vrijeme. Tako se Kijev, glavni grad zvao zlatnim jer je imao 140 crkvi čije su kupole bile presvučene zlatom, a u grad se ulazilo kroz zlatna vrata. Najezda Avara državu je uništila i do danas Rusini više nisu imali državu.

Ukrajinci se javljaju u 12. stoljeću braneći granice. Ukrajina je sve do 1991.  godine bila pod stranom vlašću (Rusija,Poljska ), kad je proglašena neovisnost. Ona je prva od zemalja UN-a priznala neovisnost Hrvatske.

Ukrajina je žitnica Europe, a bogata je rudama i mineralima. Prirodna bogatstva su uvijek privlačila osvajače, te je Ukrajinski narod imao krvavu povijest. Slavni su Ukrajinski kozaci sa sjedištem u Zaporožju.

2013-04-15 18.00.36

I Rusini i Ukrajinci često su služili stranim narodima, posebno u vojsci. U Domovinskom ratu bila su posebna stradanja. Rusina je poginulo 10 %.

Udruga KD “Rušnjak” PGŽ  Broji 45 članova. Predsjednik je Rusin, kao i tajnica. Godišnje organiziraju manifestacije – Dani kulture, Dani opere i opernih arija, Festival duhovne glazbe, Festival poetskog stvaralaštva. Obilježavaju obljetnice, priređuju izložbe slika. Tako se bore za očuvanje kulturne baštine. Imaju pjevačku grupu, koja nastupa i van granica.

Vlado Provči, K.S.O. „Pećine“

2013-04-15 17.40.50

 

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Pozzzz ima li u rijeci netko da može primiti ukrajinsku obitelj od 5 članova ili informacija kome se i gdje obratiti hvala

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content