Sarajevo, ljubavi moja…

Apr 8, 2013 od     5 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Izleti i putovanja

U sklopu desetodnevnog odmora i fizikalnih terapija u Banji Vrućici, organiziran je jednodnevni posjet  Sarajevu. Znamo da je Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine, sa nešto manje od 300.000 stanovnika. Kroz svoju povijest, grad je pretrpio mnoge nesreće: od zemljotresa, velikog požara, epidemije kuge, ratova, pa do agresije srpsko-crnogorske vojske na BiH.

Sunce nas je pratilo na našoj šetnji kroz grad. Stižemo do Bašćaršije, turističke atrakcije, te historijsko-kulturnog centra Sarajeva, a nalazi se na lijevoj obali rijeke Miljacke.

052

Vodić nas upoznaje sa poznatim građevinama. Tu je Morića-han, koji je služio za utočište i gostoprimstvo putnika i trgovaca, Sahat-kula, Gazi Husrev-begova džamija, koja je jedna od najvećih i najznačajnijih spomenika sakralne islamske arhitekture. U samom centru s desne strane Miljacke nalazi se Saborna crkva-pravoslavni hram posvećen rođenju Presvete Bogorodice. Ponosito stoji i rimokatolička katedrala Srca Isusova. Nedaleko Bašćaršije iz austro-ugarskog perioda nalazi se Gradska vijećnica.

058

Do samog mosta privukla me kuća sa natpisom: Inat kuća. Saznala sam da je dobila naziv zbog inata vlasnika kuće koja je smetala izgradnji Gradske vijećnice. Vlasnik je tražio da mu se isplati naknada i da kuća bude prebačena na drugu obalu Miljacke. Tako je i učinjeno.

Bili smo i na Avaz Twist Toweru, neboderu koji je visok 142 metra i antenom,visine 30 m, s kojeg se pruža prekrasan pogled na Sarajevo. Tu se nalazi sjedište novinsko-izdavačke kuće AVAZ.

Što svaki turist ne smije propustiti  kad je u Sarajevu?

Naravno, treba probati ćevape .Tako smo i mi uživali kod “Mrkve” u ćevapima i bezalkoholnom pivu. Sjetili smo se pjesme o Sarajevu koju pjeva Kemal Monteno:

Bilo gdje da krenem

o tebi sanjam,

putevi me svi tebi vode…

Sarajevo, ljubavi moja!

038

 

5 Komentara + Dodajte komentar

  • Ako ne znate legendu o INAT KUĆI, potražite malo po knjigama, zanimljivo.
    Kuća sevdaha, na sevdah i kaficu miriše, a stare sevdalinke tiho pjevuše…

  • Vrlo lijepo i slikovito opisan izlet u Sarajevo ! Meni osobno budi mnoga sjećanja ………….

  • moram u Sarajevo ;) ;) prvo čevapi onda razgledavanje

  • Ljrpi Grad,,,,,Sarajevo!

  • lLijepo druzenje u Sarajevu sa dobrim društvom samo tako i u buduće…

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content