Simbolika cvijeća

Feb 18, 2013 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Bez kategorije

Veliki vojskovođa Napoleon je volio malu ljubičicu…

Valentinovo je prošlo dok se približava 8. mart Dan žena. Za te blagdane između ostalog se poklanja i cvijeće. I tako dok  gledam školarce kako idu u osnovnu školu „Zamet“  sjećam se kada sam bio njihovih godina, kako smo za 8. mart u školi izrađivali čestitke za svoje mame, a poslije škole smo odlazili na livadu ispod škole gdje se sada nalazi sportska dvorana i brali poljsko cvijeće (šafrane, ljubičice i visibabe), budući da nismo imali novaca za kupovinu cvijeća u cvjećarama, uostalom kao i danas, samo što današnja djeca imaju sve manje livada gdje bi mogli ubrati cvijeće. Nekako najviše su se brale ljubičice radi svojeg mirisa, a i bilo ih je najviše.

No, znate li da svako cvijeće ima svoju simboliku pa ju tako ima i ljubičica?

ljubičice

Ljubičice su livadsko cvijeće koje stidljivo proviruje ispod snijega s prvim zrakama sunca te su vjerojatno radi toga u našoj kulturi simbol skromnosti i tajne ljubavi. Ali taj cvijet je i simbol hrabrosti, jer prvi ima hrabrosti suprotstaviti se hladnoći zime.

Sam mit o nastanku ljubičice priča je o tragičnoj ljubavi. Prve su ljubičice tako prema mitu nastale iz krvi Atisa, kojeg je pogubila moćna božica Kibela. Prema legendi ta božica se zaljubila u Atisa, prekrasnog mladića, te je kako bi ga obavezala na celibat, odbrala za svog svećenika. No to nije pomoglo jer se Atis zaljubio u prelijepu kćer boga Sangarija. Kibela ga je kaznila smrću, a iz njegove krvi koja se prolila po zemlji nikli su cvjetovi, koji su svojom bojom podsjećali su na zgrušane kapljice krvi.

Ljubičice se spominju i u kršćanskoj ikonografiji. Tradicionalni su simbol Marijine poniznosti i boli zbog Isusove smrti. Simboliziraju snagu, otpornost i vječnost vjere.

Ljubičice su također omiljeno cvijeće Europljana kroz povijest, a posebno u Francuskoj. Brojni članci o cvijeću, pa i o ljubičicama navode da je i veliki vojskovođa Napoleon taj cvijet izabrao za svoj amblem.

I tako kada vam netko pokloni buketić ljubičica nemojte misliti da vam je poklonio obično bezvrijedno cvijeće koje raste u polju nego cvijet koji ima svoju priču i povijest.

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Svaki cvijet ima svoju priču,svaki cvijet je znak pažnje…Ovaj članak nas starije vraća u školske klupe kada smo sa toliko ljubavi i veselja izrađivali čestitke na satu likovnog odgoja za naše mame,bake…
    Hvala autoru ovog članka koji nas je vratio u dane djetinjstva i uveo u svijet prekrasnih i mirisnih ljubičica.

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content