Sjajno zdravlje – treće dobi

May 25, 2016 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Zdravlje i rekreacija

Svake subote u jutarnji satima, Planinarska sekcija Matice umirovljenika Rijeka, ide na planinarske šetnice.

Tako je bilo i 21.5.2016. Tu vrstu planinarenja organizira Planinarsko društvo Transverzalac Rijeka. Predsjednik uprave društva, g. Radivoje Mitrović jako je zadovoljan polaznicima, jer su svi sjajno raspoloženi, vole šalu i pjesme tako da im je baš lijepo.  Da je tako mogao sam se i sam uvjeriti. Zaista su svi bili veseli i zadovoljni. Ugodno sam se iznenadio kad sam vidio da većinom imaju planinarske štapove, ili štapove za nordijsko hodanje. Očito tu aktivnost vode stručne osobe iz tog društva.

Gledajući raspoloženje i atmosferu koja je među njima, sjetio sam se knjige dr. Normana Walkera „SJAJNO ZDRAVLJE“. U toj knjizi Walker tvrdi: „Čovjek je onakav kako se osjeća u svom srcu“. U istom poglavlju prepričao je i slučaj njegovog kolege, također znanstvenika, kako je vodio razgovor sa jednim mladim crncem, vozačem taksija. „Kako se danas osjećate“?- pitao ga je taksist. Znanstvenik mu je odgovorio: „Sasvim dobro“. „Sasvim dobro“, uskliknuo je taksist. „Sasvim dobro nije dovoljno“. „Mislite“, odvrati mu znanstvenik i doda: „A kako se vi osjećate“.“Veličanstveno“, odgovorio je mladi crnac. „Meni je fantastično. U mojoj glavi nema ni jedne nezdrave misli. Dobro mislim, i osjećam se dobro“

I u „Narodnom zdravstvenom listu“ Petar Radaković dr.med. ističe značaj tjelesnih aktivnosti. Tom prilikom naglašava da tjelesna aktivnost: jača kosti, produžava život, potiče rad mozga, stimulira seksualnost i popravlja raspoloženje.

sjajno zdravlje 2

Izdvojio bi jačanje kostiju. Poznato je da se kosti stalno zanavljaju. I u starijih osoba. Ako mi kroz prehranu nedovoljno unosimo minerale i kalcij i ako nismo tjelesno aktivni, kost se loše zanavlja i postaje porozna. Takve kosti lako pucaju, ili se iskrivljuju. Da bi se kost kvalitetno zanavljala potrebna je zdrava prehrana i vrlo česti pritisak mišića na kost. Zbog toga u nekim klubovima MU Rijeka mnoge žene redovno izvode vježbe protiv osteoporoze. Tim vježbanjem zadržale su kondiciju, izgled i raspoloženje.

Vodstvo planinarske sekcije MU Rijeke unaprijed napravi plan za sljedeći mjesec i uručuje ga polaznicima. U njemu označavaju i zahtjevnost tih pješačkih staza kako bi se polaznici lakše odlučili i pripremili.

I ovo je jedna od prilika da se uključimo u tjelesnu aktivnost radi očuvanja zdravlja. Sjedeći u fotelji ili na kauču, činimo štetu vlastitom tijelu i svim funkcijama pojedinih dijelova našeg organizma.

Tomislav Baran

1 Komentar + Dodajte komentar

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content