Sjećanje na brsečke pomorce

Apr 24, 2013 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

“I moj nono je navigal“ – Brseč i Brsešćina. To je naslov knjige  koju imam u rukama i  po ne znam koji puta je ponovno prelistavam. Ova knjiga je pisani dokument – katalog izložbe fotografija i arhivskih podataka brsečkih pomoraca iz talijanskih matica pomoraca između dva svjetska rata, a postavljena je u Galeriji Eugen Kumičić u  Brseču sredinom prošle godine.

P4220400

Izložbu su organizirali članovi Katedre Čakavskog sabora Općine Mošćenička Draga i Udruge Jenijo Sisolski iz Brseča. Materijal za ovu knjigu prikupljan je iz više izvora. Podaci su korišteni iz arhivskog fonda, kojeg između ostalog čini zbirka matičnih knjiga pomoraca I. kategorije Lučke kapetanije Rijeka pohranjene u Državnom arhivu u Rijeci, materijalima iz obiteljskih zbirki i kazivanjima potomaka brsečkih pomoraca.

U knjizi su detaljno opisane prilike u tom kraju između dva rata, koje su natjerale vrlo mlade ljude da se otisnu na more kako bi svojim obiteljima osigurali bolji život. Tako je iz Brseča i Sv. Jelene s okolnim selima i zaseocima  bilo 159 pomoraca. Iz podataka je vidljivo da su djeca već od četrnaest-petnaest godina, pravili „matrikule „-pomorske knjižice. Knjiga obiluje podacima o pomorcima, imenima brodova na kojima su plovili i godinama provedenim  na pojedinom brodu, napredovanjima, kao i službama na brodu. U knjizi ima puno slika pomoraca, raznih dokumenata i brodova iz onog vremena.

P4220403

Pored svega navedenog kao i još mnogo interesantnih podataka ova dragocjena knjiga sadrži katalog svih 159 pomoraca sa osobnim podacima i slikama. Kao i mnogi potomci, tako i ja, tu smo našli svoje očeve, djedove, pradjedove, rođake  ili slike i podatke  onih ljudi koje znamo po pričanju naših roditelja.

Ne mogu riječima opisati emocije koje su me preplavile kad sam otvorila stranicu gdje su osobni podaci o mom ocu, popis brodova i godišta na kojima je navigal, kao i službe koje je obavljao a posebno  dvije slike koje  nikad u životu nisam vidjela. Na jednoj  (onoj iz matrikule)  imao je samo petnaest godina.

Uvjerena sam da će ova knjiga u svakoj obitelji koja je posjeduje biti neprocjenjivi dragulj za sadašnju i buduće generacije. Velika hvala svim onim ljudima, koji su na bilo koji način, svojim radom na prikupljanju građe, doprinijeli da ova knjiga ugleda svjetlo dana i čitateljima prezentira bogatu pomorsku baštinu  Brseča i Brsešćine.

P4220406

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Obiteljima koja su navedena u ovoj knjizi otvaraju se mnoga sjećanja ! Pohvala svima na radu ovog pisanog dokumenta !

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content