Stara šterna

Apr 11, 2013 od     2 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Na području Drenove ima oko trinaest starih šterni. Većinom sve potječu iz dvadesetih godina 19. stoljeća. Najstarija je izgrađena 1871. godine. Tik do mog doma stoji jedna takva šterna. Nažalost, godina njene izgradnje nije poznata, ali je po zapremnini najveća. Odolijeva vremenu i miruje. Nijemi je svjedok doba kada je služila za opskrbu pitkom vodom.

Ponekad je bila veoma aktivna u gašenju požara. Kako u kućama nije bilo vodovoda kao danas, ljudi su se okupljali oko šterni napajajući stoku, a žene su vrijedno prale robu.

Danas se ova šterna ne upotrebljava. Velika je šteta da se nekadašnji izvor života prepušta zaboravu i propadanju, a vjerojatno ima i povijesnu vrijednost.

179

2 Komentara + Dodajte komentar

  • dobar članak ;)

  • Ja sam nasla isto staru Sternu u dvoriste moje stare kamene kuce-kad sam restorirala, i öna je dobila ljepi novi (debeli) krov i farbu i ökölis ogradu farbanu- misli su mi isto bile: koliko duse ova Sterna dala, radost, osvjezanje, higienu….. a kamo li za piti. nisam zeljela je rusit zbog razloga; tko moze znati sta moze biti poslje nas? moze ce nekom biti za zivot vazno- i da cu ja ta osoba biti sto ce mi se zahvaliti (nepoznata)…`Dobro je” cuvat starinu”

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content