Stari Grad Grobnik

Apr 20, 2013 od     1 komentar     Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

STARI GRAD GROBNIK

Centar za tehničku kulturu po projektu  ” Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli” odveo nas je u subotu, 27.travnja 2013. god. u stari grad Grobnik. Obilazak grada organizirala je Udruga “Prijatelja glagoljske baštine Rijeka” u suradnji s katedrom čakavskog sabora grobinšćine. Stručni voditelj bio je gospodin Stanislav Lukanić koji nas je na zanimljiv način poveo kroz povijest Starog Kaštela koji je izgrađen oko 1000.  godine na rimskim temeljima. Od 10. st. bio je u sklopu hrvatske države. Knezovi Krčki , koji se od 14. st. nazivaju Frankopani, bili su vlasnici od 1225. god.

019

U Vinodolskom zakoniku, 1288.god., spominje se ime Grobnik.

9. rujna 1493. godine na Krbavskom polju u Lici, Osmanlije su slomile hrvatsku vojsku. Uspio se održati samo knez Bernardin Frankopan iz Grobnika. Nakon Frankopana Grobnik je prešao u ruke njihovih rođaka Zrinskih. Propašću  tih plemičkih obitelji, godine 1671. stari grad Grobnik je opljačkan i predan Habsburškoj Monarhiji. Danas je stara gradska jezgra dio općine Čavle.

037

U ovom kulturnom centru Grobinšćine održavaju se različiti programi. od 1998. godine tu se odvija festival za mlade pjevačke talente pod nazivom Festival Grobnička skala. Jedna od najljepših galerija suvremene likovne umjetnosti otvorena je u gradu Grobniku 1999.godine,gdje su izložena djela hrvatskih i stranih umjetnika. Osim razgledavanja, sva umjetničkih djela mogu se kupiti.  Tu je i Zavičajni muzej sa veoma vrijednom i zanimljivom etnološkom zbirkom.

027

Na kraju razgledavanja ,na poklon smo dobili vrijednu knjigu Grobnički zbornik i CD sa pjesmama Festivala Grobnička skala 2012.god.

Hvala organizatorima na ovako lijepom putovanju kroz povijest našeg Starog grada Grobnika!

006

Enza Matijević

1 Komentar + Dodajte komentar

  • Vrlo zanimljiv članak sa puno podataka.

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content