Što otkrivaju kastavske oporuke iz 18. stoljeća?

Mar 23, 2015 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Učenje za 3. dob

Prenosimo obavijest Sveučilišta za treću dob o novom predavanju.
Predavanje će se održati u utorak, 24.3.2015., u 17 sati (Filozofski fakultet, 139). O predavanju prof. dr. sc. Ines Srdoč-Konestra, više u nastavku.

logoS3D1 - veliki

Što otkrivaju kastavske oporuke iz 18. stoljeća?

U oporukama otkrivamo mikro svjetove, one trenutke kada pojedinac reflektira svoj život, iznosi stavove o članovima svoje obitelji te kroz vrlo formalni dokument otkriva svoju intimu. Kastavske oporuke iz 18. stoljeća vrijedan su historiografski izvor zbog osebujne forme i stila koji uz elemente pravnoga sadrži i elemente književno-umjetničkoga stila. (Oporuke koje predstavljamo pisane su hrvatskim jezikom, čakavskim dijalektom.)

Podatke o obiteljskim odnosima i tradiciji, o imovinskom stanju pojedinaca, o potrebi otkupljenja grijeha, o misli na smrt i ostavljanju novca kojim će se plaćati mise za oporučiteljevu dušu…što sve otkrivaju ti vrijedni povijesni izvori saznajte na predavanju.

logoS3D1 - veliki

Sveučilište za 3. dob program je cjeloživotnog obrazovanja Sveučilišta u Rijeci za starije od 55. godina, a ostvaruje se uz financijsku potporu Grada Rijeke i Grada Opatije.

Uskoro krećemo i s novim proljetnim ciklusom u kojem će šaroliki program ponuditi Kulturalni studiji.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content