Sukobi

May 30, 2016 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Ljudi su, gotovo na dnevnoj bazi, ili direktno uključeni u razne sukobe kao njihovi sudionici, ili indirektno jer o istima slušaju od onih s kojima žive i rade ili su jednostavno bombardiranim silnim informacijama o sukobima u društvu iz raznih medija.

Sukobi su posljedica različitih želja i potreba ljudi, koje je vrlo često teško i samom čovjeku prepoznati i osvijestiti, a kamoli o tim željama i potrebama razgovarati s drugima, kako bi ih drugi bili svjesni pa ih onda mogli i poštivati ili nam pomoći u njihovom zadovoljavanju.

Kada se radi o političarima, koji su također samo ljudi, ti sukobi u najvećem broju slučajeva izađu u javnost, tako da postanu sastavni dio i naših života. Naravno, nismo ih pozvani rješavati jer se često teško nosimo i s osobnim sukobima, ali nam, narodski rečeno, zagađuju svakodnevicu. Nekada su sukobi političara osobne prirode, ali najčešće se radi o sukobima i posljedično javnim prepucavanjima, u sferi političkog života. Samo posljednjih nekoliko dana, hrvatski su mediji preplavljeni člancima o međusobnim sukobima osobnih i društvenih (nacionalnih) interesa, najistaknutijih osoba ili grupacija u političkom i javnom životu.

novine

Dovoljno je samo spomenuti aferu poznatu pod nazivom Konzultantica, o kojoj je pisala novinarka Oriana Ivković Novokmet, koja je izazvala velike sukobe na hrvatskoj političkoj sceni, između vladajućih stranki u Parlamentu Mosta i HDZ-a, a sudeći prema članku iz Glasa Slavonije, prije svega unutar najbrojnije stranke u vladajućoj koaliciji HDZ-u. Afera je izbila zbog mogućeg sukoba interesa, nakon što je spomenuta novinarka t-portala u članku Što spaja mađarsku nuklearku i HDZ-ovu rusku vezu objavila podatke o poslovnom odnosu između supruge prvog potpredsjednika vlade Karamarka i Josipa Petrovića, Karamarkovog prijatelja i savjetnika mađarske naftne kompanije MOL. Kako objavljuje Slobodna Dalmacija, u priču se na zahtjev samog Karamarka, uključilo i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje će na jednoj od svojih sjednica donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka protiv prvog potpredsjednika Vlade zbog mogućeg sukoba interesa, o čemu je Karamarko obavijestio javnost na svom facebook profilu. Da li je i sama novinarka imala velike unutarnje sukobe razmišljajući da li da uopće objavi priču o poslovima Ane Karamarko i njene firme Drimia d.o.o., možemo samo nagađati, budući da je drugog dana nakon objave, uslijedio otkaz t-portala novinarki Ivković Novokmet, o čemu nas je obavijestio net.hr.

Na portalu net.hr čitamo i o prosvjedu inicijative „Hod za život“ protiv pobačaja koji je izazvao sukob sa zagovornicima „Prava na izbor“ koji su organizirali kontra prosvjed; a jedna od posljedica sukoba, koji je jednim dijelom bio i fizički, je uhićenje dviju prosvjednica. Ovo je naravno tema koja otvara i duboke sukobe u današnjem hrvatskom društvu, prije svega ideološke, kao i mnoge druge, ali o tome nekom drugom prilikom.

Inače, sukobi političara u Hrvatskom saboru znaju u potpunosti iziritirati gledatelje televizijskih prijenosa, radi niske razine rasprave i kulture ophođenja između zastupnika, koja nemali broj puta uključuje i vrlo nekulturno obraćanje jednih drugima. Nekada rasprave, da li radi merituma stvari ili samog načina iznošenja istoga, izazovu izbacivanje narodnih poslanika iz Sabora, pa se tako u petak dogodilo da je Predsjednik Sabora Reiner, nakon kraće prepirke, zamolio zastupnika Stazića da napusti sabornicu, kako javlja portal 24sata.

govornica

Nažalost, često si predstavnici političkog života u Hrvatskoj, u žaru međusobnih sukoba dozvole služiti riječnikom koji nije primjeren niti uličnom razgovoru, a kamoli javnom diskursu. Zadnja prepirka bivšeg predsjednika Mesića sa sadašnjim zamjenikom ministra turizma Pavletićem, završila je izjavom bivšeg predsjednika „Kad se zamuti voda, govna isplivaju“ koja je razinu javne komunikacije uistinu jako narušila. O ovom verbalnom sukobu preko Radio Dalmacije mogu se poslušati i tonski zapisi izjava obojice aktera u sukobu.

Da li je nama konzumentima javnih glasila potrebno slušati i čitati ovakve izjave ili bi se sve što političari žele poručiti javnosti moglo reći i na puno kulturniji način? Naravno da sve može i puno drugačije.

Kako da čovjek ostane „zdrav i normalan“ pored svih tih silnih osobnih i društvenih sukoba s kojima se u životu susrećemo ili o istima čitamo, teško je znati. Kako nenasilno i kulturno rješavati sukobe pitanje je koje svaki čovjek sebi često postavlja. Razne struke koje se bave sukobima, sugerirale bi proces vođenja konstruktivnih sukoba u kojima se problemi razmatraju otvoreno i aktivno se traže rješenja bez međusobnih vrijeđanja, problemi se rješavaju i donose se odluke.

Možda bi iste procese trebali prolaziti i naši političari, kako bi nama život bio lakši i kao građanima i kao konzumentima raznih medija.

Luka Vuković

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content