Trsačani krenuli u bitku za spas Napoleonove volte

Apr 30, 2013 od     2 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Povijest Napoleonove volte seže u početak XIX stoljeća, kada je po predaji ta volta bila ulaz u Francezovo, to jest francuski logor. Prvenstvena namjena logora bila je oporavak francuskih vojnika, koji su se vraćali s ruskog fronta.

Kako je riječ o objektu od iznimne ambijentalne i povijesne važnosti, jer je to jedan od rijetkih ostataka boravka Napoleonovih trupa u Rijeci, građani. Trsata krenuli su u zaštitu sprečavanja devastiranja tog objekta.

P4220025 P4220020

Radi se naime o tome da se je došlo do saznanja da se tijekom zadnjih radova samih stanara koji stanuju u okolici same volte, stare više od 200 godine došlo do značajnih oštećenja objekta, te da je volta počela pucati i da nestaju potpornji.

Voltu je već prije toga trebalo nužno zaštiti, jer se došlo do saznanja  o nakanama stanara da se ista i ukloni. Situacija je toliko daleko otišla da je jedan od stanara, krenuo u devastaciju volte tako da je uzeo brusilicu u ruke i krenuo u rezanje kamena kako bi lakše parkirao  svoj automobil.

Trsaćani su shvatili važnost zaštite takvog povijesnog spomenika, te su krenuli u potpisivanje peticije o zaštiti volte. Peticiju je potpisalo 300 građana, kojom se traži poduzimanje mjera u sprječavanju devastiranja barokne volte.

Potrebna je akcija svih nadležnih institucija,uključujući MO Grada Trsata, pa Grada Rijeke, pa Konzervatorskog odjela u Rijeci za područje Primorsko-Goranske županije,Turističke zajednice Rijeke…

Nadamo se da će se ovom peticijom pokrenuti nadležne institucuje da zaštite ovaj prekrasni spomenik od propadanja i devastiranja od ovog modernog društva, koje gleda vlastite interese i vrlo slabo cijeni povjesnu baštinu.

P4220024

 

2 Komentara + Dodajte komentar

  • Strašno je kako se barbarski odnosimo prema našoj kulturnoj baštini,još strašnije kako institucije zadužene za to mirno spavaju,što sve zajedno govori kakvo smo mi društvo. Od srca se nadam da če peticija nešto pokrenuti.Drugdje u svijetu bi bili ponosni na ovakvo nešto a mi to uništavamo!

  • Krenimo svi u ovakve bitke , jer mnogo toga oko nas propada !

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content