Vrbnički biser

Sep 22, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Da i u poznim godinama možeš biti ugodan i drag za sve oko sebe svjedoči meni poznata „Bodulčica“ Marica.
Rekla bih za nju da je „otvorena knjiga“ u kojoj se puno toga može pročitati i naučiti. Jedna je od rijetkih osoba koja je sačuvala dio prošlosti svoje obitelji kao i cijelog Vrbnika.

DSC_0017

U ruke joj je došla “Povijest duša“ što joj je poklonio prijatelj a vodio ju je svećenik u Vrbniku do 1926. Godine. Ona ju s velikim interesom i ljubavlju nastavlja voditi. Tako, ako poželite saznati nešto o svojim korjenima u Vrbniku, samo joj se obratite s molbom. Sve će vam reći. Čiji ste i odakle ste.

DSC_0024

Još bih rekla da je puna „vrnjica“ priča i uspomena o svojem ocu pomorcu, o majci koja ga je čekala. S pričama i pjesmama koje je kao mala slušala od starijih za dugih zimskih večeri uz toplu peć. Taj živi govor obilježio ju je za cijeli život. Zavoljela je knjigu, pisanje i slaganje stihova.Upila je u sebe tu starinu, na temelju koje su izašle nebrojene priče i pjesme.I danas je otvorena za razgovor o svemu što vas zanima ,a najviše voli pričati o prošlim događajima i načinu života. Zapisala je neprocjenjivo bogatstvo čakavskog-vrbenskog govora kroz priče i običaje u u Vrbniku sakupljene u knjizi““Šepićani srca i mora“ izdanu 2008. G. U sklopu knjige „Radijske štorije od zajika znutri“ Vlaste Sušanj- Kapićeve štampani su joj vrbnički običaji koji su bili emitirani na Radio Rijeci.

DSC_0030

A njena kuća pravi je mali muzej čije eksponate sam imala priliku vidjeti ovih dana. Prošetala sam spavaćom sobom njene majke iz 40-ih god. prošlog stoljeća. Ugodnim, sjetnim glasom opisivala mi je svaki dio namještaja, stare „veltrine i bavule“, svaku uspomenu. Na krevetu je lutka u „puntinu“ u kojem su se krstila sva djeca u njenoj obitelji. Od oca preko rodbine do njenog sina. Posebno me se dojmila lutka obučena u haljinicu koju je ona dobila i nosila kad je imala 13 mj. Ormari prepuni ručnog rada i neizostavni „ Tesnec“ – vrbnička nošnja o kojem mi je ispričala pravu malu povijest.Tu neobično lijepu nošnju izrađivale su siromašne žene ali ih same nisu smjele nositi. To je bilo dozvoljeno samo viđenijim i bogatim obiteljima. Kasnije, kad se to promjenilo nose ga mladi u svečanim prilikama. Svoj „Tesnec“ ima od bake koja ga je izradila upravo za nju.

DSC_0026

Kuhinja namještena točno kako ju je ostavila njena mama. Nisam se mogla nagledati tih sitnica koje su mi šaptale o prošlosti. Zadržala sam se dulje od predviđenog.

DSC_0022

Vratile smo se u njenu sadašnju kuhinju, gdje u udobnom starom naslonjaču sjedi, čita, piše i uživa u uspomenama oko sebe. Pred vratima cvijeće, na prozoru starinski domaći zvončići (Fuksija). A na stolu- sadašnojst . Priprema za novu knjigu „ Antologija pjesništva otoka Krka“ čija je promocija bila u osmom mjesecu ove godine u Omišlju.
Ovoj vrbničkoj kroničarki poželjela sam još mnogo priča, stihova i članaka, te joj zahvalila što kao mali morski biser sjaji u našim životima i obogaćuje nas.

Za klub Zamet
Meri M

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content