Zametska stogodišnjakinja

Feb 18, 2013 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Ove godine crkva „Presvetog Srca Isusovog“ Zamet slavi 101.godinu izgradnje i 100.godina posvećenja…

Godine 1907. ondašnji vjeroučitelj u školi Zamet vlč. Josip Aničić je dao prijedlog  za izgradnju crkve. Njegov prijedlog je podržao Fran Rubeša, tadašnji ravnatelj Pučke škole va Zamete, te je organizirao odbor za gradnju crkve i obilazio sponzore kako bi pribavio novac za gradnju.

crkva

Na dan kada se je postavljao kamen temeljac priloge su dali bogatiji Zamećani:Jugo Ivan, Jurčević Josip, Jagodnik Franjo, Ivančić Ivanka, Lenac Mate, Srdoč Mate, Kinkela Vinko kao i puno drugih ljudi, dok su siromašniji umjesto novca sudjelovali u radovima oko izgradnje crkve.

Crkva je završena 1912. godine kako je to zapisano na podu u ulazu u crkvu, a dana 30.04.1913. godine je blagoslovljena.

Tadašnje novine su o tomu napisale: “U predvečerje oglasiše svečanost pucanjem iz mužara i zvonjenjem. Na sam dan je osvanulo mjesto ukrašeno zastavama,sagovima i zelenjem. Glazba pođe u susret udruzi sv.Mihovila iz Rubeši i dopratila je sviranjem u crkvu. Kasnije je do početka blagoslova održala koncert pred crkvom. Svijeta je bilo iz mjesta i okolice mnogo. Za vrijeme mise je skladno pjevao mješoviti zbor društva „Sloga“ iz Zameta kojega je na harmoniju pratio profesor Ivan Sprahman iz Kastva, a zborom je ravnao inženjer Jaroslav Kopecky iz Zameta. Poslije podne je bio vrtni koncert Jelačićeve glazbe u vrtu “kod Jakova Finderlea”.

Tako je izgledala nekadašnja proslava, a kako će izgledati ovogodišnja to ćemo tek vidjeti.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content