Zimovanje na + 30°

Mar 15, 2013 od     5 komentara    Objavljeno u: Aktualno, Osobni dojmovi

Nedavno sam se vratila iz Dubaia, gdje sam bila u posjeti kćeri i njenoj porodici, pa želim svoje dojmove podijeliti s „kolegama“ umirovljenicima. Dubai  ima oko milijun i pol stanovnika. Od toga samo 20% domicilnog. Ostali su doslovno iz svih zemalja svijeta,  ima i priličan broj Hrvata, a među njima i dosta Riječana.

Do ove veličine, Dubai se razvio u samo 50 godina, a naročito nakon 1990.godine, kada su počeli s gradnjom velikih objekata , uz čiji naziv i ono „naj“ u svjetskim razmjerima. To se prvenstveno odnosi na Burj Khalifu koji je najviša zgrada na svijetu s visinom od 828 m i 206 katova. U zgradi je smješteno 30.000 stanova, 9 luksuznih hotela, trgovački centar i  mnogi drugi sadržaji. Ima čak 56 dizala, koja spadaju u najbrža na svijetu.

IMG_1256

Kad sam već u Emiratima, posjetila sam i Abu Dhabi (najveći emirat), a tu je nezaobilazno razgledavanje džamije šeika Zajeda. Ime je dobila po osni vaču Ujedinjenih arapskih emirata, a on je u njoj i pokopan. Džamija je najveća u Emiratima i među najvećima na svijetu. Može primiti 40.000 vjernika, a jedna je od rijetkih u koju mogu ući i nemuslimani, dakako uz obavezno oblačenje crne abaie i s pokrivenom kosom (abaia se dobije na ulazu).

Međutim, od svih tih izgrađenih svjetskih čuda, mene je najviše oduševio safari u pustinju, na koji se ide turistički organizirano. To nepregledno valovito more žutog  pijeska, zaista izaziva divljenje i strahopoštovanje. Naročito je lijep zalazak sunca kada je sve nekako narančasto.

DSC_0632 DSC_1073

Da, iako je bila zima (siječanj), temperatura danju iznosila je od 25-30°. Ljeti bude 45° ili više. Noći su nešto svježije. Ne biste vjerovali da i sunce koje sije iz dana u dan, može čovjeka baciti u „depresiju“ zbog  jednoličnosti. Dakle, nedostajalo mi je zelenilo Rijeke i okolna brda i planine pokrivene snijegom.

To su moji dojmovi iz dalekog, ali bogatog Dubaia.

Članica Kluba Krimeja: Biserka Katalinić

5 Komentara + Dodajte komentar

  • Eto, prava informacija. Ali 828m visine je PRESTRAŠNO i pogledati gore, a kamoli popeti se!

  • Draga Biserka i mi smo putovali sa tobom.Poz. Ma

  • Draga Biserka i mi smo putovali sa tobom. Poz. Ma

  • Sam pogled na par vinjeta odusevi covjekaali kada si se vratila u Hrvatsku vjerujem da si osjetila jednu veliku prazninu jer si tamo ostavila svoje najmilije , ja te jako razumijem.

  • Lijep članak koji čitatelja upućuje na tri bitna elementa ove bogate zemlje .
    Kao prvo to je to zemljopisno određenje , pustinja , koja mi izgleda nepristupačno ali je ipak izvor bogatstva ove zemlje. Drugo važno određenje je vjera , mislim na domicilno stanovništvo , i želja da se kroz takve grandiozne građevine , kakva je i pomenuta đamija , svijetu uputi poruka o tome .
    I na kraju to treće određenje , po kojem većina nas doživljava današnji Dubai , je graditeljski domet , u kojem žele pokazati , ne samo koliko su bogati već i to što sve mogu napraviti koristeći najnovije i ponekad experimentalne tehnologije . Gledao sam jedan dokumentarac o izgradnji Burj Kalifa, graditeljskom čudu i baš mi je drago da je poznato lice , čuvene spisateljice , ispred ove građevine .

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content