Radio Rijeka, 20.12.2020.

Dec 18, 2020 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Bez kategorije

Emisija “Zlatne godine”, 20. prosinca 2020. godine

Iza nas je jedna vrlo teška godina puna novih okolnosti i zahtjeva koje te okolnosti nose. Ipak, spremajući se za ovu emisiju i pregledavajući sve ono što smo napravili utvrdio sam da rezultatima ne možemo biti nezadovoljni.

 

Godina je počela pripremama za Europske prijestolnice kulture 2020 i osiguranjem kvalitetne prezentacije potencijala Matice. Točno u podne 1. veljače na Jadranskom trgu, ispred vremenske instalacije, šezdesetak članova Mješovitog pjevačkog zbora pod vodstvom maestra Vinka Badjuka, prigodnim programom označilo je početak događanja u gradu koji teče vezano uz domaćinstvo Europske prijestolnice kulture. Forte tog događanja, na oduševljenje svih prisutnih, bila je izvedba “Najdraža Rijeko” zajedno s njenim autorom Damirom Badurinom.

 

Nakon ovoga slijedio je potpuno zatvaranje odnosno obustava svih aktivnosti. Međutim, to vrijeme smo iskoristili za pripremu programa koji će obogatiti sadržaj aktivnosti Matice. Naime, procijenili smo da ćemo po završetku tog vremena naše aktivnosti prebaciti na otvoreno, na individualne i on-line aktivnosti.

 

Aplicirali smo na dva projekta Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i oba su nam odobrena. ” Navuci dres i smanji stres” te “Brigama se nemoj dati u Matici dane krati” donijeli su dodatnu kvalitetu u ionako širokoj ponudi programa i aktivnosti. Posebno smo ponosni na aktiviranje projekta nordijskog hodanja u suradnji sa KŠR Gorovo. Nabavili smo štapove i dogovorili s instruktorom susrete na kojima smo uz obilazak zanimljivih destinacija uvježbali tehniku nordijskog hodanja.

Kroz suradnju s  Udrugom RiRock u projektu “RiGenerAkcija! -aktivni u mirovini”  održat će se mnogobrojne radionice među kojima izdvajamo radionice keramike, fotografije, šivanja, slikarstva, sviranja električne, bas gitare i bubnjeva, zbornog pjevanja, a predviđena je i rekreacija na otvorenom. Sve radionice su besplatne.

 

U suradnji sa Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije organizirali smo on-line predavanja i individualne preglede (osteoporoza…važnost prevencije i rane dijagnostike, …).

 

S Filozofskim fakultetom Rijeka, već nekoliko godina održavaju se kroz program Sveučilišta za treću životnu dob predavanja o aktualnim temama korisne za umirovljenike. U okviru projekta “Rijeka zdrav grad” već tijekom mjeseca lipnja provedeno je ispitivanje kvalitete života osoba starije životne dobi na riječkom području. Pažnja je bila usmjerena na dostupnost podrške i pomoći u vrijeme potpunog zatvaranja te informiranost o korištenju usluga, analizirani su izvori zabrinutosti i rađena procjena psihološkog stanja u vrijeme pandemije.   

 

Ne smijemo zaboraviti ni socijalni program grada Rijeke koji se odvijao tijekom cijele godine čak i u vrijeme potpunog zatvaranja. U suradnji s Crvenim križem grada Rijeke umirovljenici slabijeg imovinskog stanja mogu koristiti program subvencioniranih ručkova po vrlo povoljnim cijenama.

 

Volontiranje je dio aktivnosti kojemu se u Matici pridaje posebna pozornost na što u ovom trenutku ne smijemo zaboraviti. Veliko srce umirovljenika, spremnih da svoje vrijeme, znanje i energiju poklone svakome kome je to potrebno čine Maticu prepoznatljivom i boljom.

 

Dodatnom provedbom aktivnosti računalnog i programa pametnih telefona, dodatno ćemo proširiti mogućnosti on-line javljanja i učenja.

 

Ipak, mnoge aktivnosti su zaustavljene i odgođene za bolje dane. Ovdje u prvom redu mislim na naše neposredne susrete i druženja s pjesmom, poezijom, čakavicom, izletima, sportske aktivnosti i druženja slikara, stilista, škola stranih jezika i drugo.

 

Slijedeće godine nastavljamo, nadamo se u normalnijim prilikama, sa do sad uobičajenim aktivnostima. Mislimo da ćemo svim umirovljenicima moći ponuditi mogućnost kvalitetnije provedbe slobodnog vremena, učenja i usvajanja novih sadržaja.

 

NORDIJSKO HODANJE

Članovi sekcije za nordijsko hodanje, osnovane u okviru projekta „Navuci dres, smanji stres“ nastavljaju sa svojom rekreacijom u utorak 22. prosinca u 11 sati. Okupljanje  je na Biviu kod okretišta autobusne linije broj 1.

I na kraju, obavještavamo sve umirovljenice i umirovljenike, da šalteri Matice rade do 24. prosinca i ponovno se otvaraju 7. siječnja 2021.

Svim našim članovima i njihovim obiteljima želimo sretan i blagoslovljen Božić i sretnu novu 2021 godinu s puno zdravlja, osobnog zadovoljstva i druženja.

 

 

 

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content