Zlatne godine,18.06 2023.

Jun 20, 2023 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno

Zlatne godine,18.lipnja 2023.godine gostuje Emil Baumgartner

 

Klubovi Matice umirovljenika grada Rijeke rade do 30. lipnja s uobičajenim aktivnostima. Šalteri Matice u Kružnoj će raditi do 4. i ponovno se otvaraju 28. kolovoza kada će umirovljenici mogu doći, obaviti administrativne poslove ili podignuti bonove za subvencioniranu prehranu. Ponovno otvaranje Klubova je 4. rujna.

U  klubu Sv. Nikola Turnić   studenti  završne godine psihologije u suradnji  sa Odsjekom  za psihologiju   Filozofskog  fakulteta u Rijeci, provode testiranje pamćenja umirovljenika. Testiranje i savjeti za poboljšanje tehnika pamćenja provodi se u ponedjeljak 19. lipnja u 17 sati.

 

PROGRAM PREHRANE U DOMU CRVENOG KRIŽA

Program subvencionirane prehrane nastavlja se i u vremenu ljetnih praznika u domu Crvenog križa na Pećinama. Radno vrijeme u kojem umirovljenici mogu objedovati je svakim radnim danom od 11:30 do 12:30 sati, a vikendima i blagdanima hrana se uzima za van. Molimo sve koji dolaze da poštuju kućni red koji vlada u Domu. Bonove za srpanj i kolovoz možete uzeti u Kružnoj ulici, od 26. lipnja do 5. srpnja, od 8 do 11 sati.

Bonovi za prehranu mogu se preuzeti od 26. lipnja do 5. srpnja u radnom vremenu šaltera.

JEDRENJE

Ostalo je još nešto slobodnih mjesta za jedrenje za umirovljenike na krstašu, uz stručno vodstvo profesionalnih skipera. Jedrenje je organizirano 26.lipnja u terminima u 9 i drugi termin u 11:30 sati. Obavezno ponijeti bocu vode i zaštitu od sunca. Za više informacija i za prijave obratite se na šalteru u Kružnoj ulici.

 

PLANINARENJE i IZLETI

Sve ljubitelje planinarenja obavještavamo da Planinarsko društvo Transverzalac organizira u četvrtak 22. lipnja planinarenje na Tuhobić. Ide se vlakom sa Željezničkog kolodvora u 7,35, a povratak je sa stanice Plase u 17 i 49 minuta.

U subotu 24. lipnja idemo stazom Kukuljani , Studena, Saršoni autobusnom linijom br.12 sa Delte u 8,15 sati. Povratak je iz Saršona u poslijepodnevnim satima.

Klub starijih osoba Zamet i podružnica Brodokomerc organiziraju izlete 22. lipnja u Italiju a 30.lipnja Park prirode Učka. Svi zainteresirani mogu se javiti na tel.373 134 u klub Brodokomerc utorkom i četvrtkom ujutro ili u klub Zamet 264 903 ponedjeljkom i srijedom od 16 do 18 sati.

RAD MATICE U PERIODU OD SIJEČNJA DO LIPNJA

Kao i protekle godine i tijekom zadnjih šest mjeseci, rad Matice je obilježen oporavkom od pandemijom i ograničenja koje nam je ona donijela. Ipak, u odnosu na prošlu godinu, došlo je do povećanja broja članova. Posljedica je to ponovne organizacije događanja na otvorenom i povećanog broja programa i aktivnosti. Međutim, velik broj umirovljenika odlučuje se za učlanjenje i zbog brojnih popusta koje omogućava članska iskaznica Matice.

Nastavljena je odlična suradnja s KŠR Gorovo iz Opatije i licenciranim instruktorom nordijskog hodanja, gospodinom Daliborom Korenićem. Ovoga puta, u sklopu projekta Učim. Hodam. Osjećam., aktivnost je nastavljena sve do Dana sv. Vida, kada se održala posljednja šetnja u ovom dijelu godine. Nastavak nordijskog hodanja planiran je za rujan 2023. Osim same promocije nordijskog hodanja, približili smo članovima brojne šetnice unutar grada Rijeke, ali i u riječkom prstenu. Tijekom godine održale su se 22 šetnice, i to na lokacijama uz more kao što su Bivio, Preluk, Kostrena, opatijski i riječki Lungo mare. Osim toga, obišli smo i nešto brdovitije krajolike na lokacijama Drenova, Veli vrh, Ronjgi, Kastavska šuma, izvor Rječine, mlin Žakalj, grad Grobnik, itd.

Tijekom prvih šest mjeseci nastavile su se aktivnosti u sklopu projekta RiGenerAkcija! Aktivni u mirovini. Tako smo tijekom ovog razdoblja organizirali radionice keramike, sviranja bas i električne gitare, bubnjeva, šivanja i rekreacije na otvorenom. U okviru ovoga projekta provodi se, sa Odsjekom za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, istraživanje o navikama i potrebama umirovljenika, s ciljem aktivnog starenja i približavanja aktivnosti što većem broju umirovljenika. Rezultati istraživanja bit će objavljeni u mjesecu listopadu i doprinijet će boljem shvaćanju navika i potreba umirovljenika i prilagođavanju programa dobnoj skupini 60 plus.

Uspješna suradnja u okviru projekta Brigama se nemoj dati u matici dane krati, ostvarena je u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ-a. Organizirali smo predavanja i preglede vezane uz potrebe starije populacije (mjerenje mineralne gustoće kostiju, kardiovaskularne bolesti, nutricionistički savjeti, pregled madeža, i sl.). U suradnji s Županijskom udrugom za celijakiju i Domom zdravlja proveli smo edukaciju i testiranje na celijakiju.

Nastavljena je suradnja s Riječkim sportskim savezom, pa se osim termina u Bazenima Kantrida i vježbanju pod stručnim vodstvom srijedom, pokrenulo i organizirano grupno vježbanje u dvorani 3. maj s vježbama prevencije padova i kuglanje.

Tijekom mjeseca završili smo s tečajevima stranih jezika te smo organizirali završno druženje polaznika s rekapitulacijom učinjenog i planovima za jesen. Nadamo se da ćemo u jesenjem terminu imati više predavača a samim tim i polaznika.

Posebno se ponosimo kreativnim radionicama u Verdijevoj ulici, kao i u Klubu Srdoči. Ni drugi klubovi ne zaostaju s brojnim stilističkim radionicama.

Mješoviti pjevački zbor je, pod vodstvom maestra Vinka Badjuka nastavio s radom. Održali su nastupe u Domu Kantrida, povodom dana sv. Vida, te pripremamo nastup na Tuhobiću povodom Dana antifašističke borbe, kao i na brojnim drugim prigodama.

Finale ovog dijela godine je obilježeno druženjem u Kružnoj ulici povodom Dana sv. Vida „Da Kružna ne bude tužna“. Aktivnosti su se održavale tijekom cijelog dana – prijepodne s nordijskim šetačima, a poslijepodne uz turnire u briškuli, trešeti i pikadu te nabacivanju kolutova. Prezentirani su i uradci svih stilističkih radionica. Druženje, pod nazivom Dame biraju, završilo je koncertom Vladimira Miklera uz pjesmu, ples i druženje.

Posebno se zahvaljujemo Gradu Rijeci, Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb koji nas i dalje podržava u svim aktivnostima, ali i svim suradnicima, udrugama, ustanovama i tvrtkama koji su nam pomogli ili bili spremni pomoći.

Ipak, posebna hvala svim našim volonterima, predsjednicima klubova i podružnica a posebno domaćicama u klubovima, koji su pomogli da naši programi i aktivnosti budu vidljivi i pristupačni svim umirovljenicama.

Svim umirovljenicama i umirovljenicima želimo ugodne i zabavne ljetne praznike, što više druženja, šetanja i plivanja te ih srdačno pozdravljamo do sljedećeg susreta.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content