Gradske stepenice i izbori

Oct 29, 2014 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Socijalno-pravna zaštita

Možda će se netko zapitati kakve veze imaju stepenice i izbori. Nećete vjerovati imaju.
19. listopada održani su izbori za lokalnu samoupravu, bolje reči za prvu stepenicu odlučivanja samih građana.Rezultati izlaska građana na birališta su katastrofalni. O tome je mnogo rečeno. Zar je tako velika nezainteresiranost za komunalne i ine probleme na području gdje stanuju? Ne vjerujemo.Tome sigurno kumuju i neke druge činjenice.

Evo, kao prvi razlog je premalo informacija o izborima od strane službenih institucija. Dosta je bilo stranačkih plakata po stupovima i drugim dozvoljenim i nedozvoljenim mjestima. Na njima uglavnom nije bilo navedeno gdje ti isti građani mogu ostvariti svoje pravo na glasovanje.

Drugo, logika građana je da se to pravo ostvaruje u prostorijama sjedišta mjesnih odbora. To je smo djelomično točno. Od 39 mjesnih odbora za njih 3/4 to je bilo logično. Za 1/4 određena su druga mjesta za glasovanje. Mjesta su određena rješenjem Izbornog povjerenstva 29. rujna 2014.

Sada dolazimo do naslova članka. Što je sa stepenicama?

PA260002

Iznijeti ćemo primjer izbora za Mjesni odbor Belveder. Glasovalo se u školi u Albaharijevoj ulici. Od upisanih 3071 građanin sa pravom glasa na biralište je izašlo svega 187 birača ili 6%. Prema rasporedu ulica tog područja to bi naoko bilo u redu. Međutim, da bi građani sjevernog dijela mjesnog područja, npr. Ulice Franca Prešerna i dr., došli do te lokacije moraju napraviti barem 90-tak stepenica, što gore što dolje. Naravno postoji i drugi put i to ulicama bez stepenica što je nekih cca 2,5 km od zadnjeg nebodera u ulici. Ulazeći u školu, dakle biračko mjesto, ulazna vrata otvorena, nema nikakve oznake što se tu događa. Pred vama stepenice. Popnete se i idete hodnikom, vrata zatvorena, idete dalje, na kraju jedna otvorena vrata. Dakle tu je biralište. Glasujete i vraćate se. Opet stepenice, ali ovoga puta dolje 10-ak, a ostalo prema gore.

Što mislite koliko je u tim ulicama mlade populacije? Pogledajte statistiku. Prema njoj to je naselje strarijeg stanovništva, pa je i to dodatni razlog težine dolaska na tako određeno biračko mjesto. Slijedeća prepreka bila je navika građana da je tradicionalno njihovo biračko mjesto u Domu mladih. Do tamo nema stepenica. Mnogi su otišli tamo ili po nekoj logici u mjesni odbor. Zatekli su birački odbor na mjestu, ali za neke druge ulice, okrenuli se i otišli doma. Nisu morali prijeći niti jednu od onih 90-ak stepenica!!!

PA260001

Ovdje navedeni razlozi mogu biti jedan od odgovora (naravno ne jedini) za ukupno loš odaziv građana na izbore.
Službene institucije Grada kao što je i Izborno povjerenstvo, u buduće bi trebale, donoseći razne propise, povesti računa i o tim stepenicama. Vjerujemo da se taj problem ne odnosi samo na građane ovoga kvarta jer je Rijeka grad raznih stepenica.

Toliko od nas o izborima i stepenicama!!!!

KSO Belveder-Kozala

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content