Zlatne godine, 30.4.2023. godine

Apr 28, 2023 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno

Zlatne godine, 30. travnja 2023. godine, gostuje Anja Šustić Kiseljak

Tjedan iza nas bio je bogat događanjima među kojima izdvajamo već tradicionalnu humanitarnu utrku Homo si teć. Premda je uloga umirovljenika, osim humanitarne, bila uglavnom pratnja unucima, svi koji su sudjelovali značajno su produžili korak i zadovoljni stigli do cilja.

Mješoviti pjevački zbor Matice umirovljenika Grada Rijeke sudjelovao je u programu proslave godišnjice oslobođenja Kostrene ali i u posjeti Domu umirovljenika i starijih osoba Kantrida. U vrlo sadržajnom programu izveden je repertoar domaćih pjesama i šala  što je izazvalo oduševljenje pune dvorane. Na poziv korisnika doma obećali smo ponovno doći i družiti se uz pjesmu i smijeh.

U susret sezoni sunčanja pregledali smo madeže, a oni sumnjivi će biti dodatno pregledani. Također u okviru programa prevencije debljine izvršen je drugi, kontrolni, pregled fizioloških parametara organizma te su pregledanima date preporuke.

U Klub Srdoči poziva 3. svibnja u 11 sati na otvorenje izložbe kreativnih radionica slikarstva i quillinga u Gradskoj čitaonici na Korzu. Redovito mjerenje tlaka i šećera u krvi u prostorijama kluba Srdoči bit ce 4. svibnja od 8:30 do 10 sati.

Mjerenje tlaka i šećera u krvi je 3.svibnja i u klubu Krimeja od 8,30 do 10,30 sati.

Obavještavamo članove Matice da je u klubu Podvežica otvorena izložba povodom oslobođenja Sušaka 21.travnja 1945. godine i oslobođenja Rijeke 3. svibnja 1945. godine i to svakim radnim danom od 10 do 12 sati i od 15 do 19 sati. Autor izložbe je Marijan Matković, a izložba je otvorena do 5. svibnja 2023. godine.

TESTIRANJA – CELIJAKIJA I PREGLED OŠTEĆENJA SLUHA

 Udruga oboljelih od celijakije u suradnji s Medicinskom školom i Klinikom za pedijatriju KBC Rijeka provodi testiranje na celijakiju. Celijakija je vrlo česta bolest koja osim klasičnih simptoma: nadutosti, bolova u trbuhu,  te stalnoprisutne anemije nepoznatog razloga, može imati i drugo lice koje je mnogo teže prepoznatljivo. Prvenstveno je vezana za tanko crijevo, ali vrlo često kod odraslih osoba je nalazimo kao bolest koja je vezana uz druge organske sustave: koštano-mišićni (osteopenija/osteoporoza), neurološki, kardiovaskularni.

Svi zainteresirani koji se žele testirati trebaju se javiti u Maticu. Također, svi umirovljenici koji imaju suprugu ili člana obitelji, a koji ima nekih od problema koje smo prethodno naveli, može ga prijaviti te ćemo imenovanog rado uključiti u testiranje ukoliko nam to bude dozvoljavao broj nabavljenih testova. Testiranje se vrši iz uzorka kapi krvi uzete iz vrha prsta. O datumu testiranja bit ćete obaviješteni naknadno.

Kroz projekt Brigama se nemoj dati, u Matici dane krati! najavljujemo i besplatan pregled oštećenja sluha u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo PGŽ. Pregled će se održati u utorak 9. svibnja u Klubu Centar od 16 do 19 sati. Prijave su obavezne, a vrše se na broj telefona 212 109, ili osobno na šalteru u Kružnoj.

PREHRANA U DOMU PEĆINE

Korisnici prehrane u domu Crvenog križa na Pećinama bonove za prehranu za mjesec svibanj mogu preuzeti do 5. svibnja. Pravo na subvencioniranu prehranu imaju svi umirovljenici s primanjima do 440 eura. Uplata ručka je isključivo srijedom i četvrtkom od 9 do 11 sati na adresi Trg Republike Hrvatske 2/II. U slučaju nemogućnosti dolaska na objed odjaviti se možete dan ranije na telefon 333-699.

UMIROVLJENIČKA OLIMPIJADA

U petak, 12. svibnja, u povodu svjetskog dana Crvenog križa, održava se 15. opatijska olimpijada umirovljenika. Olimpijada počinje u 9:30 ispred dvorane Marino Cvetković a možete sudjelovati u stolnom tenisu, badmintonu, pikadu, streličarstvu, bacanju kolutova i nordijskom hodanju. Za sve sudionike osigurano je osvježavajuće piće, marenda i medicinska pratnja.

REKREACIJA

U utorak 2. svibnja nordijci se nalaze u 9,30 na okretištu autobusne linije broj 1 na Biviu. Cilj je bivši autokamp Preluk gdje ćemo predahnuti te se vraćamo na Bivio. Staza nije teška a predviđeno trajanje hodanja je oko dva sata.

Za Praznik rada 1. svibnja u 10:00 sati  iz Opatije (Vila Angiolina) idemo Putem mlekarica do Veprinca. Uz bogat prvomajski program proslave možete pojesti besplatan fažol. Povratak je preko Zatke a staza je, zbog uspona, teška i traje oko 3 i pol sata.

U subotu 6. svibnja sudjelujemo na Festivalu nordijskog hodanja u Trakošćanu. Imamo još par slobodnih mjesta pa se možete prijaviti na treningu nordijskog hodanja  ili  u Kružnoj  do srijede 3. svibnja.

Jedrenje za umirovljenike započinje prijavama u mjesecu svibnju. Po cijeni od 16 eura po osobi za grupe do 6 jedriličara možete aktivno uživati u panorami Kvarnera puna dva sata.

Planinarsko društvo Transverzalac u subotu 6. svibnja ide od Marčelja do Studene.    Polazak je s okretišta linije broj 7 u 8:40 sati autobusnom broj 20, a povratak je sa Studene u 14:50 sati. Staza nije zahtjevna.

Sve druge aktivnosti – bazen i aqua aerobic, teretane na Zametu i Trsatu, kuglanje i judo u dvorani „3.maj“, joga, vježbe na otvorenom su u već  u uhodanim terminima.

Pozivamo sve koji prate našu mrežnu stranicu www.penzići.rijeka.hr ili facebook profil da to nastave i dalje. Trudit ćemo se objavljivati korisne i zanimljive informacije s pregledom događanja u Matici i gradu Rijeci.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content