Druženje s predstavnikom manjinske kulture Rusina

Apr 15, 2013 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno, Kultura i zabava

Kulturno društvo Rusina i Ukrainaca “Rušnjak” Primorsko-goranske županije, čiji je predsjednik slikar Vladimir Provči održava tradiciju druženja s klubovima Doma Kandrida. Tradicija je nastavljena i ove godine i  gospodin Vladimir Provči se rado odazvao na poziv našega kluba, 11.4. ove godine. Kao akademski slikar koji je diplomirao u Salzburgu, često izlaže samostalno svoje radove, a najčešće su to akvareli i akrilna grafika. Tako je i ovim povodom prilikom druženja, donio svoje radove u akvarelu sa sakralnom tematikom, mrtva priroda cvijeće i krajolici, te jedan dio iz svoga opusa,” ptice”.

Druženje se odvijalo na način da je pozvani gost održao kratko predavanje o povijesti Rusina, koji su došli u ove krajeve iz Ukrajine. Također je govorio o običajima kroz povijest Rusina, koji su se naselili na području današnje Vojvodine, gdje su krčeći šume stvorili plodnu zemlju i gradili kuće prema svojim običajima s velikom peći i ognjištem u glavnoj prostoriji.

Između ostalog, u 18. i 19. stoljeću Rusini se naseljavaju  uz dozvolu Austrougarske monarhije u krajeve gdje obitavaju Hrvati te se od 1830. god. naseljavaju na područje Vukovara. Odmah grade škole i crkve, a ubrzo su se zbližili s njemačkom manjinom, od kojih su poprimili i neke običaje i graditeljske načine  kuća i gospodarskih objekata koji su bili prikladni za kraj u kojem su obitavali.

Od  najranijih migracija naroda, do posljednjeg domovinskog rata, nestalo je mnogo Rusina, a 10% populacije nestalo je u domovinskom ratu.

DSCN0136

Gospodin Vladimir Provči  ponosan je na svoje podrjetlo i svojim nesebičnim radom nastoji upoznati i sačuvati običaje, povijest, umjetnost, kao i suživot s ovdašnjim življem i raznolikošću drugih skupina i narodnosti. Rusini su kao manjina Grko-katolici. U PGŽ  ih imamanje od 200 i redovito obavljaju svoje vjerske obrede u područnim crkvama, gdje se krščani okupljaju i ne prave razlike među vjernicima. Još bi se mnogo toga dalo o tom ponosnom i radišnom narodu, čiji su običaji sačuvani zahvaljujući pripadnicima poput slikara Vladimira Provčija.

DSCN0135

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content