Ljubav u trećoj životnoj dobi

Živimo u društvu u kojem su ljubav i  seksualnost u trećoj životnoj dobi tabu tema. Tekst donosi drugačiji pogled na spomenute teme.

Ljubav i seksualnost u trećoj životnoj dobi

Živimo u društvu u kojem je seksualnost tabu tema. S  nelagodom slušamo teme vezane uz seksualnost, a o vlastitoj seksualnosti i ne želimo govoriti. Standardni stereotip zapadnog društva je da je seksualnost vezana isključivo za mlađu populaciju. U takvom društvu teško je prihvatiti činjenicu postojanja spolnog života kod starijih osoba.

Potreba za intimnošću ne poznaje dobne granice. Zanemarivanje seksualnih potreba  osoba starije životne dobi zapravo je zanemarivanje važnog aspekta zdravlja populacije starijih osoba.

 

Starenje

Starenje je normalno razdoblje  u životu ljudi  baš kao što su i djetinjstvo, mladenaštvo, zrela dob. Svaki od životnih razdoblja  lijep je na svoj način i  nudi  čovjeku različite izazove i u svakom se može uživati.

Starost ili treća životna dob je  vrijeme prilagodbe na nove uvjete života i nove aktivnosti nakon prestanka redovitog radnog odnosa. To je vrijeme kada se javljaju novi izazovi i nove šanse razvoja uloge «čovjeka u mirovini». Starost je doba mudrosti, životnog iskustva, akumuliranog znanja, vještina koje trebaju i moraju biti prenesene na mlađe naraštaje. To je i vrijeme kada život poprima nove duhovne dimenzije, kada se otvaraju novi vidici, novi pogledi na život i prednosti kojih u mlađoj životnoj dobi nije bilo…U ovoj dobi život poprima mirniji tijek; brige koje su se javljale u mlađe doba oko radnog odnosa, podizanja djece sada su prošlost,  djeca postaju odrasli ljudi, i ovo je idealno vrijeme kada se dugogodišnji bračni partneri konačno mogu posvetiti jedno drugome u potpunosti.

 

Normalne promjene u starosti

Starenje dovodi do određenih fizioloških promjena kako kod muškaraca tako i kod žena. Stariji organizam ne funkcionira jednako kao i organizam mladog čovjeka. Kako tijelo stari mijenjaju se spolne potrebe, želje i mogućnosti. Međutim, potreba za bliskošću i intimnošću ne poznaje vrijeme kao barijeru. Seksualni odnosi u starijoj dobi ne moraju biti onakvi kakvi su bili dok ste bili mladi, ali oni i dalje mogu biti ispunjavajući.

Kod žena nakon menopauze dolazi do smanjenja estrogena, ženskog spolnog hormona. Nedostatak ovog spolnog hormona  može rezultirati smanjenju vlažnosti rodnice. Druga promjena kod žena koja prati starenje je  smanjenje težine maternice i vagine. Dojke se također smanjuju i nadomještaju vezivnim tkivom.

Kod muškaraca je prostata povećane prožetosti vezivnim tkivom. Ona postaje veća, hipertrofira. Smanjuje se količina androgenog hormona. Pojava impotencije češća kod muškaraca kako oni stare.

 

Uzroci seksualnih problema

Osim fizioloških promjena, bolesti, invaliditet i neki lijekovi mogu naštetiti seksualnom životu. Šećerna bolest, povišen krvni tlak, srčano-žilne bolesti, poremećaji u radu prostate, kronična bol, bolesti koštano-mišićnog sustava česte su u starijoj dobi. One utječu na funkcioniranje tijela i na seksualnost, ali nisu prepreka da se u seksualnosti i dalje uživa. Postoje oblici intimnosti između partnera kao što su grljenje, ljubljenje, nježni dodiri koji pomažu partnerima da održe osjećaj povezanosti i uzajamne brige jednog za drugo.

O problemima treba otvoreno i iskreno razgovarati s partnerom. Ne postoji nešto što se naziva «normalnim seksualnim odnosom». «Normalni seksualni odnos» je ono što vas čini sretnim, gdje je naglasak na partneru, a glavni mu je princip- princip uzajamnog poštivanja. Bit seksualnog odnosa je užitak koji se osjeća u bliskosti i dijeljenu između dviju osoba.

 

Kako održati vitalnost tijela i duha u trećoj životnoj dobi

Za sve koji žele upravljati svojim starenjem, vrlo su važne spoznaje o životnom stilu onih osoba koje su svojim dobrim životnim navikama, svojom psihofizičkom kondicijom, brigom o sebi, o svom izgledu, svojoj prehrani, o svome tjelesnom zdravlju i psihičkoj stabilnosti, u raskoraku s vremenom i svojim godinama.

Primarno brigom o vlastitom tjelesnom i duhovnom zdravlju, zdravom, uravnoteženom prehranom, redovitom fizičkom aktivnošću, relaksacijom, redovitim odmorom i dobrim spavanjem, ne pušenjem, umjerenim konzumiranjem alkohola( 1 do 2 dcl vina na dan), može se znatno usporiti djelovanje zuba vremena, zadržati svjež, mladenački izgled, dobro zdravlje i vitalnost što sve rezultira i zadovoljavajućim seksualnim životom u starijoj dobi. Zadovoljenje seksualnih potreba vrlo povoljno utječe na zdravlje ljudi; oslobađa endorfine ili «hormone sreće» koji zaustavljaju bol, smanjuje tjeskobu, pozitivno utječe na zdravlje srca i pluća, poboljšava disanje i cirkulaciju, pomaže da se opustimo i osjećamo dobro.

Za kraj…

Vrlo je važno znati da starost i bolest nisu sinonimi, da star čovjek nije nužno i bolestan čovjek. Biološka starost organizma samo je odraz fizičkog, mentalnog i duhovnog putovanja kroz život. Starost je vrijeme kada svatko treba uživati u plodovima koje mu je podario život. To je vrijeme zrele ljubavi, mudrosti, vrijeme prepuno životnih iskustava…

Starija životna dob nije prepreka da se prestane uživati u seksualnosti. Seksualna intimnost jedan je od načina učvršćivanja odnosa s partnerom ili partnericom. Ona pruža partnerima sigurno utočište i bijeg od ponekad grube stvarnosti, predstavlja volju i zadovoljstvo životom i važno je mjerilo kvalitete života.

Pozitivno je planirati budućnost, ali se pri tom ne smije zaboraviti na sadašnjost!

Ne treba život proživjeti u stalnom iščekivanju «najboljih godina» jer one su zapravo već tu!

Puninom pluća udahnite i proživite svaki trenutak života i dozvolite sebi da od života uzmete za sebe ono najbolje!

Izvor slike: www.ordinacija.hr

 

Prim. Helena Glibotić Kresina, dr.med.

Spec.javnog zdravstva

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content