Pravna zaštita starijih, pristup pravosuđu i dr.institucijama

Jun 17, 2020 od     Nema komentara    Objavljeno u: Aktualno

Članovi Centra za participaciju žena u društvenom životu, na info pultu ispred kluba umirovljenka Sv. Nikola Turnić informirali su građane o pravnoj zaštiti, pristupu pravosuđu i drugim institucijama, te dijelili brošuru “Put iz nasilja za osobe starije životne dobi”.

Čini se da je situacija crna, svi ćemo biti stari, starost i smrt su istinski demokratični istaknuli su članovi Centra. Nasilje nad starijim osobama je najsramniji vid nasilja. Društvena skrb za starije ljude prečesto zakazuje, nedostaje konkretnih mjera pomoći i skrbi,  zakazuje međugeneracijska solidarnost, a unutargeneracijska nije dovoljna. Više od 20% Riječana, starije je od od 65 godina, a više od 25% domaćinstava je samačko. Posljednje istraživanje, uvršteno u korporativnu studiju Europe, među 27 zemalja provedeno je 2006. godine na području naše županije, pokazalo je da je policiji prijavljeno 13,4% nasilja nad starijim osobama.  To je tek vrh sante leda jer je nasilje prema procjenama 10-14 puta više nego što je otkriveno. Ovdje mislimo na emocionalno i fizičko zlostavljanje, kao i materijalno iskorištavanje. Nasilnici su najčešće najbliži od kojih se očekuje povjerenje, a to su suprug/a, djeca, snaha ili zet, unuci, istaknuli su članovi Centra.

Policija, državno odvjetništvo i civilne udruge upozoravaju o stalnom porastu broja nasilja, prijevara, imovinskopravnih delikata nad starijim osobama, zlouporaba vlasništva i punomoći, zlouporaba ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju itd. Također upozorava se na nedostatak kadrova na terenu, u prvom redu patronažnih sestara i socijalnih radnika koji bi u slučajevima zlostavljanja i zanemarivanja starijih ljudi mogli reagirati.

Nema komentara. Budi prvi!

Ostavite Vaš komentar!

Napomena: polja označena zvjezdicom (*) su obvezna.

Skip to content